Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Co se kvůli covidu změní od pondělí 22. listopadu?

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 11. 2021 11:27
  • Covid-19
  • Rozvoj

Sdílet článek

Řada věcí se v Česku, Liberecký kraj nevyjímaje, změní od pondělí 22. listopadu. Jak to bude s testováním? Kdo kam bude moci? Počítají nová pravidla s nějakými výjimkami? Více napoví ucelený přehled novinek.

  • Zdravotní pojišťovny již nebudou hradit preventivní testy na koronavirus. Existovat budou ale výjimky, mít ji budou mít například děti do 18 let. Hradit budou pojišťovny dále testy také těm, kteří mají příznaky koronaviru a k testu je indikuje lékař nebo je na něj pošle hygiena. Zdarma je budou mít i ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat a lidé plně očkovaní či rozočkovaní. Cena testů je zastropovaná na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní test. 
  • Testy budou mít současně kratší platnost. PCR testy tři dny místo dosavadního týdne a antigenní test jeden den místo dosavadních tří dnů. 
  • Děti do 12 let nebudou potřebovat doklad bezinfekčnosti. K návštěvě kroužků nebo například restaurace či divadla tak nepotřebují test ani doklad o prodělání nemoci. Dosud toto pravidlo platilo pro děti do 6 let. 
  • Provozovatelé restaurací či barů budou kontrolovat potvrzení o očkování. 
  • Plošné testování ve školách se bude konat každé pondělí. Trvat by mělo do konce února, nebude se týkat očkovaných. Neočkovaní učitelé budou muset nosit při výuce respirátory. Výjimku mají učitelé ve školkách a zaměstnanci v dětských skupinách.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky