Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Covid-19 v kraji: 61 případů v červnu  

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 07. 2020 08:07
  • Covid-19

Sdílet článek

V měsíci červnu bylo v LK laboratorně potvrzeno 61 případů onemocnění COVID-19 a uzdravilo se 8 osob. K odběrům na PCR vyšetření  bylo indikováno celkem 1602 osob. Jedna osoba v souvislosti s uvedeným onemocněním zemřela. Na počátku měsíce bylo v LK evidováno pouze 7 osob, u kterých byla infekce stále aktivní, tj. tyto osoby neměly dva negativní výsledky PCR vyšetření nasofaryngeálního výtěru v odstupu 24 hodin. Na konci měsíce tento počet stoupl na 60.

Změna situace nastala 19. června, kdy bylo lokalizováno ohnisko nákazy v průmyslové zóně a související ubytovně.

Důsledným epidemiologickým šetřením za spolupráce zaměstnavatelů byly vyhledány úzké kontakty v zaměstnání, v rodinách a souvisejících objektech k bydlení. Rozhodnutí o karanténních opatřeních bylo vydáno pro více než 200 osob. Ohnisko se tak zatím podařilo dostat pod kontrolu.

Na konci měsíce jsme zaznamenali jeden pozitivní případ v MŠ, dítě bez klinických příznaků, rodinný kontakt o den dříve diagnostikovaného pozitivního případu. Úzké kontakty mezi dětmi a personálem v MŠ byly dány do karantény a budou testovány.

Na přelomu měsíců června a července jsme v souvislosti s novým případem českého zaměstnance mimo průmyslovou zónu, u kterého bylo onemocnění COVID-19 potvrzeno 1. července vyhledali a nechali testovat jeho úzké pracovní kontakty. Vzhledem k dosavadním zkušenostem jsme testovali také agenturní dělníky pracující pro společnost, kteří nebyli úzkými kontakty nemocného. Agenturní dělníci byli pozitivní v 65 % případů.

„Toto zjištění odkrývá závažný epidemiologický problém spojený se zahraničními dělníky, kteří bydlí ve větších počtech  na  ubytovnách či v soukromých bytech a lékaře navštěvují zpravidla výjimečně. Stačí tedy jedna COVID pozitivní osoba, která se vrátí z oblasti s výskytem onemocnění a onemocnění se v jejich komunitě šíří, což znamená, že se může rozšířit do všech dalších podniků a firem,“ vysvětlila MUDr. Jana Prattingerová, ředitelka odboru protiepidemického KHS LK.

TZ: Krajská hygienická stanice LK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky