Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje k mimořádným opatřením k prevenci šíření onemocnění COVID-19 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 03. 2020 16:02
  • Covid-19
  • Školství

Sdílet článek

Dne 10. března 2020 rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví o vydání mimořádného opatření, kterým se zakazuje s účinností ode dne 11. března 2020 osobní přítomnost žáků a studentů
na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách a školských zařízeních podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

  • Opatření se týká osobní přítomnosti žáků a studentů v základních školách, základních uměleckých školách, základních školách speciálních, přípravných třídách základní školy, přípravného stupně základní školy speciální, středních školách a vyšších odborných školách (tedy všech škol s výjimkou mateřských); opatření se týká veškerého vzdělávání, při němž je žák či student osobně přítomen, tj. též odborného výcviku, lyžařských kurzů, škol v přírodě a obdobných akcí.
  • Opatření se týká rovněž školských zařízení poskytujících zájmové vzdělávání,
    tj. školních družin a klubů, domů dětí a mládeže, středisek volného času; opatření se týká všech forem zájmového vzdělávání, tj. též jimi organizovaných příměstských táborů apod.
  • Školní jídelny budou nadále poskytovat školní stravování dětem v mateřských školách; pokud tak rozhodne ředitel, mohou poskytovat stravování zaměstnancům škol a školských zařízení, a rovněž cizím strávníkům v rámci doplňkové činnosti; nesmějí však poskytovat školní stravování žákům a studentům škol (s výjimkou mateřských).
  • Domovy mládeže a internáty nadále budou poskytovat ubytování dětem v mateřských školách; pokud tak rozhodne ředitel, mohou poskytovat ubytování cizím ubytovaným v rámci doplňkové činnosti, naopak nesmějí poskytovat ubytování žákům a studentům škol (s výjimkou mateřských).
  • Školská poradenská zařízení (pedagogicko-psychologické poradny a speciálně- pedagogická centra) nadále poskytují poradenské služby, přičemž ředitel ŠPZ rozhodne o případných organizačních a hygienických opatřeních.
  • Dětské domovy zajistí po dobu opatření celodenní péči o děti.

 

Mimořádné opatření se týká osobní přítomnosti žáků a studentů ve výuce.  Ředitel školy rozhodne dle možností školy a jejích žáků/studentů o způsobu a formách výuky distančním způsobem.

Opatření se netýká zaměstnanců škol a školských zařízení. Ředitel školy rozhodne o rozvržení pracovní doby a přidělování práce jednotlivým zaměstnancům, příp. o studijním volnu pedagogů. Za dodržení příslušných ustanovení zákoníku práce lze čerpat neplacené volno nebo nařídit dovolenou. V krajním případě, pokud zaměstnavatel nebude schopen přidělovat zaměstnanci žádnou práci, bude se jednat o překážku v práci na straně zaměstnavatele. V této souvislosti doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost úklidu a dezinfekci veškerých prostor, v nichž probíhá výuka a vzdělávání.

Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje dále:

  • Doporučuje zrušení akcí, jako jsou zájezdy, soutěže, zahraniční pracovní cesty apod., při nichž dochází ke kumulaci osob, bez ohledu na to, zda se jedná o děti či dospělé, a to minimálně po dobu trvání mimořádného opatření.
  • Doporučuje automatické odhlášení stravy žáků a studentů ve školních jídelnách po dobu trvání mimořádného opatření.
  • Informuje, že rodiče dětí mladších deseti let mají v případě náhlého uzavření škol
    a školských zařízení ve smyslu § 39 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů nárok na omluvení nepřítomnosti v práci pro důležitou osobní překážku v práci, a na ošetřovné; příslušný tiskopis potvrzuje v tomto případě škola, nikoli dětský lékař. V Libereckém kraji budou školy z důvodu probíhajících jarních prázdnin potvrzovat tiskopisy od 16. března 2020. https://www.mpsv.cz/web/cz/informace-ke-koronaviru.
  • Doporučuje školám a školským zařízením, aby informovaly žáky, studenty a rodiče
    na svých webových stránkách, příp. jiným vhodným způsobem, o vývoji situace v konkrétních podmínkách jejich školy/školského zařízení, úředních hodinách apod.
  • Informuje, že ruší akci Den učitelů, která se měla konat dne 2. dubna 2020 v multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje.
  • Doporučuje sledovat aktuální situaci na webech Ministerstva zdravotnictví, Libereckého kraje a portálu www.edulk.cz.

V Liberci dne 11. března 2020

Ing. Jiřina Princová

vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu

 

Bližší informace podají:

Mgr. Luděk Tesarčík, metodik základního, základního uměleckého a zájmového vzdělávání

tel. 485 226 228  e-mail.: ludek.tesarcik@kraj-lbc.cz

Mgr. Eva Martinková, metodička předškolního vzdělávání a školního stravování

tel. 485 226 226  e-mail.: eva.martinkova@kraj-lbc.cz

Ing. Dana Štěpánová, metodička středního vzdělávání, maturity

tel. 485 226 227  e-mail.: dana.stepanova@kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky