Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj daroval pracovníkům IZS ochranné nanopomůcky, které nechal vyrobit

06. 05. 2020

Liberecký kraj v době začátku celorepublikového stavu nouze vyhlášeného kvůli koronaviru nečekal na pomoc vlády České republiky a sám začal vyjednávat možnost a způsoby výroby osobních ochranných pomůcek přímo v regionu. Ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a s místními společnostmi DryLock Technologies s.r.o. a Elmarco s.r.o., které podnikají ve výrobě netkaných textilií a nanomateriálů, byl kraj schopen během několika dnů zajistit výrobu 100.000 ks nanofiltrů denně. Liberecký kraj jimi zásoboval zdravotníky, hasiče, policisty i pracovníky v sociálních a pobytových službách.

„Znovu bych chtěl poděkovat všem, kteří se na výrobě podíleli. Díky nim jsme byli schopni zajistit statisíce potřebných nanoroušek a nanofiltrů pro všechny v první linii. Děkuji také všem, kteří zcela nezjištně a ze své vlastní vůle pomáhali, kde bylo a stále je potřeba, šili bavlněné roušky, nakupovali seniorům a věnovali čas i energii tam, kde bylo a je třeba,“ řekl hejtman Martin Půta.

Celkem k dnešnímu datu nechal Liberecký kraj vyrobit a ušít 109.469 kusů nanoroušek a 2.079.450 kusů nanofiltrů. Tyto ochranné pomůcky vždy zdarma putovaly členům Integrovaného záchranného systému nejen v kraji, ale také v dalších regionech. Kraj například daroval 100.000 kusů nanofiltrů Krajskému ředitelství policie Libereckého kraje a 230.000 kusů nanofiltrů Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Protože celková hodnota ochranných pomůcek poskytnutých jednotlivým složkám IZS přesahuje výši 100.000 Kč, musí v souladu se zákonem schválit výše uvedené dary v částce 3.300.000 Kč Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém květnovém jednání. 

Andrea Fulková
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 485226332