Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská epidemiologická komise řešila nové ohnisko nákazy 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 06. 2020 15:47
  • Covid-19
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Na svém dalším jednání se včera sešla Krajská epidemiologická komise a analyzovala nově vzniklou situaci v Liberci. Zatímco v posledních dnech v Libereckém kraji nové případy onemocnění COVID-19 buď vůbec nepřibývaly, nebo se vyskytovaly jednotlivě, minulý pátek přibylo 13 nových případů v sobotu 4 a v neděli dalších 19 případů. V pondělí se žádný nový případ nevyskytl a evidujeme kumulativně 241 laboratorně potvrzených případů, z nichž je aktuálně pozitivních 41.

„Na základě prvního pozitivního výsledku z výrobního podniku a následného trasování kontaktů se podařilo ohnisko nákazy lokalizovat. Byli otestováni zaměstnanci příslušných směn a také spolubydlící na ubytovnách. Během víkendu bylo prostestováno zhruba 100 osob a evidujeme zde celkem 21 případů,“ uvedl  MUDr. Vladimír Valenta, ředitel KHS LK a dodal, že „epidemické šetření a trasování kontaktů dále pokračuje.“

Na jednání komise se řešila zejména možná kapacita pro další testování, která je dostatečná. V Krajské nemocnici Liberec ve všech jejích nemocnicích platí vzhledem ke změně epidemiologické situace zákaz návštěv. Přítomnost otců u porodu je možná, návštěvy v porodnici nikoliv.

„Nyní je důležité zajistit testování. Na to máme zařízené místo při libereckém infekčním oddělení. Je připravena i výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Kdyby bylo potřeba, je nám schopna pomoci i armáda. V současné situaci se jedná o izolované ohnisko nákazy a není zde dramatický komunitní přenos,“ dodal MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.  

Personální ředitel výrobního podniku informoval o hygienických opatřeních, která platila a která byla nově zavedena. Ve firmě dosud nebyla zrušena povinnost nošení roušek. Vzhledem k tomu, že případy onemocnění se vyskytly pouze na jednom provozu, nebylo přistoupeno k plošnému testování cca 1800 zaměstnanců firmy. Platí zákaz pohybu mezi budovami, jsou vyznačené rozestupy, ve společných provozech – stravování – jsou režimová opatření. Ubytovací zařízení se podařilo rozdělit na prostory pro nemocné v domácí izolaci (všichni nemocní mají mírný průběh) a na část vyhrazenou pro jejich kontakty tzn. osoby v karanténě.

„Chtěl bych požádat veřejnost, aby s pochopením přijala všechna opatření, která činí Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, a zároveň prosím občany, aby nepodléhali negativním vlivům sociálních sítí. Do situace, ve které se ocitli zaměstnanci podniku, se může dostat každý z nás,“ uzavřel hejtman Martin Půta.   

Není důvod k panice, ale k ostražitosti, bdělosti a zodpovědnosti v chování každého z nás. Proto připomínáme stále platná pravidla – důsledná hygiena rukou, respirační etiketa, dodržování odstupů, zvažování jakých akcí se účastnit.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky