Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská nemocnice Liberec dnes otevřela stacionární odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 03. 2020 12:38
  • Covid-19

Sdílet článek

Krátce po poledni ve středu 18. března zprovoznila Krajská nemocnice Liberec (KNL) ve svém areálu u bývalých autodílen na Husově ulici odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. To bude k dispozici pouze pro pacienty, které k odběru určila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje (KHS LK).

Pacient, kterého pro odběr biologického vzorku pro laboratorní test na nákazu koronavirem, indikuje KHS LK, má přijet autem do areálu nemocnice, zaparkovat ve stanu, do kterého za ním přijde zdravotník v ochranném obleku. Ten otevřeným okénkem odebere biologický vzorek, předá jej k laboratornímu vyšetření a pacient může odjet. Dochází tím k úspoře času a také minimalizaci případných rizik.

„Děkuji Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje za zapůjčení stanů, ve kterých odběry provádíme. A děkuji také všem kolegům, kteří v neuvěřitelně krátké době stanoviště vybudovali,“ řekl MUDr. Richard Lukáš, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec (KNL), a dodal: „Věřím, že společnými silami tuto nelehkou situaci zvládneme.“

„Je to pro mě dobrá zpráva. Zvýší se tím kapacita pro testování všech osob, které určí jako potenciální nakažené Krajská hygienická stanice Libereckého kraje. Děkuji všem za spolupráci, a to zejména krajské nemocnici, hygieně a hasičům,“ dodal hejtman Martin Půta.

Dosud odběr vzorků pro laboratorní testy pacientů s podezřením na koronavirus zajišťovaly dvě mobilní posádky KNL ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje. Vybudováním stacionárního odběrového místa KNL vychází vstříc požadavku Krizového štábu KNL.

Liberecký kraj i KNL připomínají občanům, že stacionární odběrové místo je k dispozici pouze pro pacienty, které k odběru indikovala Krajská hygienická stanice Liberec. O případných změnách bude informovat KNL či kraj.

TZ ve spolupráci s KNL

Kontakt: Václav Řičář, vaclav.ricar@nemlib.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky