Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Očkování pokračuje. Kraj by uvítal víc vakcinačních dávek

13. 01. 2021

 

Očkování zdravotnických pracovníků přímo pečujících o covid pozitivní pacienty začalo v Libereckém kraji v pondělí 4. ledna. Od toho dne bylo aplikováno celkem 1.184 dávek vakcíny. Tento týden také začalo očkování v sociálních zařízeních, a to v největším zařízení toho druhu v regionu v libereckém Františkově. Očkování v dalších institucích poskytujících sociální služby bude následovat.

„Jsem rád, jak očkování v našem kraji funguje. Samozřejmě, že bych byl rád, kdybychom měli víc vakcín a naočkovali tak víc osob, ovšem to zatím nemůžeme bohužel ovlivnit,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecká očkovací strategie na rozdíl od té celostátní počítá s brzkým očkováním klientů a pracovníků v sociálních službách. Proto včera začalo očkování v krajském zařízení v Domově seniorů v Liberci–Františkově. „S očkováním budeme zítra pokračovat v Domově důchodců v Rokytnici nad Jizerou, v dalších dnech přijde na řadu liberecké zařízení SeneCura, Domov důchodců Jablonecké Paseky, následně Velké Hamry a po 19. lednu budou očkování klienti a zaměstnanci jabloneckého Domova důchodců U Přehrady,“ sdělil náměstek pro sociální resort Petr Tulpa. „Celkem bude očkováno téměř 580 klientů a 370 zaměstnanců.“

Očkování v regionu mezi sebou domlouvají koordinátoři jednotlivých nemocnic a sociálních zařízení. Hlavním krajským koordinátorem je Vladimír Richter, radní resortu zdravotnictví. „Za měsíc leden jsme aplikovali 1.184 dávek očkovací látky. Čekáme na další dodávky, abychom mohli pokračovat. Od prvního února budeme schopni v jednom očkovacím centru denně oočkovat až 1.200 osob, ale musíme mít čím očkovat,“ řekl Richter.

Liberecký kraj je připraven od 1. února zřídit ve všech okresech velkokapacitní očkovací místa. V České Lípě to bude v kulturním domě Crystal, v Jablonci nad Nisou v Městské hale, v Jilemnici a Semilech v areálech tamních nemocnic a v Liberci v Home Credit Areně. Kraj by byl schopen zajistit očkování zhruba 50.000 osob měsíčně.

 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324