Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Od pátku můžete do lékárny v Libereckém kraji jen s rouškou  

21. 07. 2020

Přestože nošení roušky je nutné v nemocnicích či domovech seniorů, po dnešním jednání Krajské epidemiologické komise bude platit tato povinnost v Libereckém kraji například i v lékárnách.  Komise rozhodla o novém mimořádném opatření, jež začne platit v našem regionu od pátku 24. července. Bude se týkat povinnosti nosit roušku nejen v zařízeních zdravotnických a těch, které poskytují sociální služby, kromě sociálních služeb pobytových. Nové nařízení je preventivním opatřením pro ochranu veřejnosti a platí do odvolání.

„Chtěl bych znovu zopakovat, že se nejedná o celoplošné opatření. Nezavádíme nošení roušek všude v celém kraji. Tímto krokem chceme bránit dalšímu šíření koronaviru v místech, která jsou riziková,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V Libereckém kraji je kolem 100 osob s nákazou COVID-19. Aktuální zvýšený výskyt nakažených je v okrese Jablonec nad Nisou. V současné době hygienici provádí vyhledávání kontaktů a testování. Situace co do míry i počtu nakažených není absolutně srovnatelná s Moravskoslezským krajem. Roušky v Libereckém kraji nejsou povinné ve veřejné dopravě ani ve veřejných prostorách. Rovněž neplatí žádná mimořádná omezení pro konání veřejných akcí, kromě těch, která jsou platná pro celou Českou republiku.

Důležitá a stále platná zůstávají základní hygienická pravidla, jako je časté a důkladné mytí rukou, dodržování dvoumetrových odstupů, kýchaní do předloktí či do kapesníku. V případě zvýšené teploty, nebo příznaků nachlazení je doporučeno s ohledem na ostatní zůstat doma, nevycházet na veřejnost, případně s rouškou.

V příloze zprávy naleznete znění mimořádného opatření, které vydala Krajská hygienická stanice v Liberci.

Mgr. Andrea Fulková
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549