Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pedagogy budou testovat na několika místech v kraji. Připraveny jsou také mobilní týmy

03. 12. 2020

Liberecký kraj udělal rychlý průzkum zájmu o dobrovolné testování antigenními testy mezi pedagogy v regionu. Téměř 35 % z nich se chce nechat otestovat. Kraj proto ve spolupráci s páteřními nemocnicemi od pondělí 7. prosince zřídil čtyři testovací místa. Vedle toho bude fungovat i jeden mobilní odběrný tým Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a mobilní tým Krajské nemocnice Liberec.

„Jsem rád, že testování bude k pátku spuštěno. Je to jistá forma prevence a jedna z možností, jak včas podchytit a zamezit šíření onemocnění COVID,“ řekl hejtman Martin Půta.

„Do školních zařízení v našem regionu jsme poslali anketu s otázkou, zda mají pedagogičtí pracovníci zájem nechat se otestovat. Tři tisíce pedagogů vyjádřily souhlas s dobrovolným podstoupením antigenního testu,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Dan Ramzer.

Pedagogické pracovníky budou testovat čtyři páteřní nemocnice v kraji. V pátek 4. prosince začnou s antigenními testy pracovat odběrová místa v Krajské nemocnici Liberec a v Masarykově městské nemocnici v Jilemnici. V pondělí 7. prosince se přidá Nemocnice Jablonec nad Nisou a také Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Během následujících dnů se připojí i Zdravotní ústav ve Vratislavicích nad Nisou.

„Čtyři odběrová místa v nemocnicích doplní jeden mobilní odběrný tým složený z hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, který s podporou páteřních nemocnice bude operovat na území celého kraje. Na Liberecku, Turnovsku a Frýdlantsku jej posílí další mobilní tým Krajské nemocnice Liberec,“ vysvětlil Vladimír Richter, radní pro zdravotnictví. „Odběrná místa zvládnou otestovat zhruba třicet klientů za hodinu. Ve všední dny budou v provozu minimálně čtyři hodiny denně, převážně v odpoledních hodinách.“ 

Pedagogové se musí objednat ve stávajícím rezervačním systému, který naleznou na webu každé ze čtyř páteřních nemocnic a webových stránkách Libereckého kraje. Antigenní odběrové místo bude řádně označeno a odděleno koridorem určeným pro pedagogické pracovníky. Každý z nich se musí prokázat potvrzením od zaměstnavatele (viz příloha), jehož součástí je také informace o tom, že od PCR testu s pozitivním výsledkem uplynulo více než 90 dnů a že současně nebyl v posledních pěti dnech proveden antigenní test s negativním výsledkem. Takové osoby totiž není třeba testovat. V prohlášení také musí zaznít informace, že dotyčný není ani v izolaci ani v karanténě. Testování pedagogických pracovníků na přítomnost koronaviru prostřednictvím POC antigenních testů se provádí na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.

Nepedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení dostanou příležitost k otestování od 18. prosince 2020, spolu s ostatní veřejností.

Provozní doba odběrových míst pro antigenní testy:

Krajská nemocnice Liberec: pondělí, úterý, středa: 13–17 hodin 

Masarykova městská nemocnice v Jilemnici: pondělí, středa, pátek: 13–17 hodin

Nemocnice Jablonec nad Nisou: od pondělí do pátku: 12–16 hodin

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa: pondělí, středa, čtvrtek: 10–14 hodin

Krajská nemocnice Liberec provede v pátek 4. prosince v 13:30 ukázkový odběr antigenního testu u pedagogických pracovníků na standardním testovacím místě na Husově ulici v Liberci.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419