Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po vyhlášení nouzového stavu jednal na kraji krizový štáb

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 12. 03. 2020 18:57
  • Covid-19

Sdílet článek

SITUACE S KARANTÉNOU SE MŮŽE DÁLE VYVÍJET. AKTUÁLNÍ INFORMACE BUDEME DOPLŇOVAT. 

V dnešních odpoledních hodinách se sešel Krizový štáb Libereckého kraje, který se na svém jednání věnoval opatřením v rámci regionu, která vychází z nouzového stavu, jenž byl dnes českou vládou v 14:00 hodin vyhlášen s platností pro celou republiku.

Rozhodnutím vlády v rámci nouzového stavu musí všechny osoby vracející se z krizových oblastí, kterými jsou: Čína, Jižní Korea, Írán, z evropských států Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie, zůstat automaticky v dvoutýdenní karanténě. Po návratu domů tyto osoby musí telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, který jim vystaví eNeschopenku. Během karantény je žádoucí zajistit si z domova nákup a doručení potravin.

Krizový štáb Libereckého kraje po jednání doporučuje zřizovatelům neuzavírat mateřské školky. Záleží na zřizovateli mateřské školy, zda omezí nebo přeruší její provoz. V současné době je z celkových 238 mateřských zařízení v našem regionu zavřeno 39 a s omezeným provozem fungují dvě. „Musíme v této chvíli zajistit zejména fungování zdravotnických zařízení, sociálních služeb a složek integrovaného záchranného systému. Malé děti patří dle sdělení Krajské epidemiologické komise k nejméně ohroženým skupinám. Jejich pobyt ve školce je za dané situace při dodržování hygienických opatření výrazně bezpečnější než pobyt u prarodičů,“ uvedl hejtman Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Krizový štáb také řešil uzavření hraničních přechodů a to i včetně malého pohraničního styku se Spolkovou republikou Německo (SRN). Stejně tak i dopad tohoto fungování na přeshraniční dopravu s ohledem na fungování průmyslových firem v Libereckém kraji. Provoz přeshraniční vlakové linky Liberec–Varnsdorf a Liberec–Drážďany a Liberec – Sklařská Poruba a autobusové linky Zhořelec–Liberec a Bogatyně–Liberec nyní řeší kraj ve spolupráci s ministerstvem dopravy. Více informací a doporučení ke způsobu překračování státní hranice ze SRN především pro zaměstnance v zahraničí, zveřejníme zítra odpoledne.

Další jednání Krizového štábu Libereckého kraje je plánováno na sobotu 14. března 2020 v 13:00 hodin. Krizový štáb Libereckého kraje také plánuje na pondělí 16. března 2020 v 16:00 hodin setkání se starosty obcí s rozšířenou působností.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky