Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prohlášení hejtmana Libereckého kraje Martina Půty k distribuci vakcín do regionů  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 01. 2021 15:37
  • Covid-19

Sdílet článek

„Jsem – velice mírně řečeno – rozladěn. V pátek 15. ledna dopisem a dnes telefonicky jsem se zeptal ministra zdravotnictví, jak je možné, že jsou vakcíny rozdělovány do jednotlivých krajů zásadně nespravedlivě a v jiném poměru, než bylo původně deklarováno, tedy podle počtu lidí ve věku nad 65 let. Zatímco se tak v některých krajích už očkují skupiny obyvatel, na které měla přijít řada až mnohem později, například policisté, nemáme v Libereckém kraji zatím dostatek vakcín ani pro naše zdravotníky a seniory.

Řečí čísel to vypadá následovně: V Praze žije 11,78 % obyvatel starších 65 let z celé České republiky. Zatím tam ale směřovalo celých 32,6 % dávek vakcíny (konkrétně 47 balení ze 144). V Jihomoravském kraji žije 11,19 % obyvatel 65+ z celé ČR, ale zatím tam dorazilo 17,4 % dávek vakcíny (25 balení ze 144). Oproti tomu v Libereckém kraji, kde žije 4,22 % obyvatel 65+, jsme zatím dostali jen 2,8 % dávek vakcíny (4 balení ze 144).

Věřím, že tento do nebe volající nepoměr bude co možná nejdříve napraven a Ministerstvo zdravotnictví České republiky přestane z lidí v našem kraji dělat občany druhé kategorie!

Pana ministra jsem proto dnes velice zdvořile požádal, aby byl celý stav co možná nejrychleji napraven, a to i s ohledem na to, že společnost Pfizer oznámila, že sníží v následujících týdnech dodávky o 40 %. Krajům, které oproti schválenému plánu dostaly vakcín méně, by se proto další počty vakcín neměly ještě snižovat, ale naopak navýšit nebo aspoň zachovat. Jsem rád, že se v této věci zítra uskuteční jednání Asociace krajů České republiky s panem ministrem a panem premiérem.“

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky