Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Prohlášení radního pro resort zdravotnictví Vladimíra Richtera k dávkám vakcín proti COVID-19

05. 02. 2021

„Rád bych na pravou míru uvedl informace k očkování proti COVID-19, které ve značně zkreslené podobě prezentují některá média a opoziční představitelé. Není pravdou, že Liberecký kraj s dávkami vakcín šetří a dělá si „přehnané“ zásoby.

Naočkovaných osob 1. dávkou může být do konce února 2021 cca 8.190, jinak se nepodaří zajistit z množství, které je rozepsáno pro celý kraj, očkování druhou dávkou. U nově otevřených termínů v Centrálním rezervačním systému od 22. ledna 2021 je termín přeočkování stanoven na 28 dnů (tyto termíny se otevírají v řádu stovek týdně). Toto číslo (8.190) tak bude trošku vyšší, ale ne o mnoho.

Problém často způsobují rozdílná data, která prezentuje Ministerstvo zdravotnictví, a ta, jež poskytuje Informační systém infekčních nemocí. V tom dochází ke zpoždění čísel. Máme celkem 31 subjektů, které do systému zapisují informace pravidelně a bez prodlení, jako například nemocnice, jiné subjekty tak nečiní.

Kdybychom dle rady některých médií a dalších kritických hlasů „vyočkovali“ vše až do nuly, pak v tomto týdnu nikoho nového očkovat nemůžeme (veškeré dávky půjdou jen na přeočkování, my však máme v rezervačním systému otevřena místa i pro 1. dávku). Dále nám příští týden pak bude chybět 1.170 vakcín a ten následující celkem 2.340 vakcín. Termíny pro 1. dávku pro seniory máme otevřeny i v dalších týdnech.

Upozorňuji, že jsme nemuseli rušit žádný rezervovaný termín z důvodu nedostatku vakcín, máme vše dobře spočítáno a prioritou pro nás i nadále zůstává z dostupných zdrojů, kterými Liberecký kraj disponuje – a není jich mnoho – co nejefektivněji oočkovat naše občany.“

Vladimír Richter, člen Rady Libereckého kraje pro resort zdravotnictví a krajský koordinátor očkování

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419