Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turistické linky a spoje zahajují provoz

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 05. 2020 10:58
  • Covid-19
  • Doprava

Sdílet článek

Postupné uvolňování koronavirových opatření v České republice se projevuje i na postupné obnově části provozu autobusových a vlakových linek. Rada Libereckého kraje v pondělí 11. 5. 2020 rozhodla o obnovení provozu vlaků na železniční trati do Harrachova a zahájení provozu vybraných sezónních autobusových linek a spojů.  

„Tím, že vláda urychlila zmírnění některých restriktivních opatření, sledujeme postupné zvyšování počtu cestujících ve veřejné dopravě a adekvátně na to reagujeme,“ vysvětluje Jan Sviták, náměstek hejtmana. Minulý týden již byl posílen vlakový provoz na Frýdlantsko, který však řešil primárně cesty do zaměstnání v Liberci. „Nedivím se, že lidé mají potřebu také vyrazit ven do přírody a tomu se přizpůsobuje I. etapa obnovy provozu linek, které plní nabídku převážně volnočasového spojení,“ konstatuje Sviták.

Od soboty 16. 5. 2020 se vlaky linky L1 prodlužují do Harrachova na stav téměř odpovídající před koronavirovému provozu, kde na ně opět bude navazovat místní autobusová linka 943. „Zde však vlaky nadále budou končit, protože Polsko zatím neumožňuje běžné cestování na své území, stejně tak nepouští své občany ven“, informuje Jiří Hruboň, ředitel organizátora dopravy KORID LK a dodává, že i nadále nebudou v provozu vložené posilové vlaky mezi Tanvaldem a Libercem. S mírným zpožděním také zahajují provoz oblíbené cyklobusy do Jizerských hor a na pomezí Krkonoš. Linky 395 do Bedřichova, 650 na Smědavu a 795 na Jizerku nabídnou své služby o víkendech. Nelze opomenout i posílení linky 270 z Liberce do Stráže pod Ralskem, která také nabídne přepravu jízdních kol. Zcela novinkou je linka 469, která s cyklovlekem přiblíží obyvatelům Libereckého kraje Národní park České Švýcarsko. Pojede z České Lípy přes Lužické hory do Jetřichovic a obslouží turisticky zajímavá místa na území obou krajů.

Tím však návrat k „normálnímu“ provozu nekončí. Hned od pondělí 18. května se obnovuje z velké části provoz rychlíků z Prahy do Turnova a Tanvaldu nebo rychlíků z Kolína do Nového Boru a Rumburku. „Na přelomu května a června chceme zprovoznit také sezónní linky do Českého ráje a Krkonoš a předpokládáme, že v době letních prázdnin budou v provozu již řádně plánované posilové autobusové i vlakové spoje, například Mácháč,“ uzavírá seznam nabídky Jan Sviták.

Všechny letošní plány na provoz turistické dopravy se však realizovat nepodaří. „Složitá je situace při překračování hranic. Vhodné podmínky pro veřejnou dopravu zde nastanou až po uvolnění omezení na obou stranách,“ shrnuje Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK. „Proto se budeme více soustředit na vnitrostátní turistiku. Opatření při cestování veřejnou dopravou budeme průběžně upravovat podle vývoje epidemiologické situace. Předpokládám, že například povinné používání roušek nebo důkladná dezinfekce dopravní prostředků přetrvají delší dobu,“ dodává Blažek.

Aktuální informace o nabídce spojů a obnově provozu cestující najdou na webu Integrované dopravy Libereckého kraje www.iidol.cz .

TZ: KORID LK

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky