Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Hrádku nad Nisou otevřeli druhé testovací centrum. Slouží řidičům kamionů na cestě do Německa

15. 02. 2021

Nové, již druhé testovací centrum zahájilo provoz v Hrádku nad Nisou. Provozuje ho firma Smržo-Medic a nalézá se na výpadovce do Polska a Německa. Slouží pro řidiče kamionů; pendleři nechť v případě potřeby testu využijí již fungující odběrové místo v hrádecké sokolovně. Dnes, to jest v pondělí 15. února,  je provozní doba nepřetržitá. V úterý 16. února bude centrum fungovat od půlnoci do 22 hodin.

„Vývoj situace je nepředvídatelný, a proto se využití odběrového místa a počty i výsledky testů budou průběžně vyhodnocovat. Chtěl bych poděkovat Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje, Policii České republiky a především společnosti Smržo-Medic, která tuto odběrovou stanici rychle a pružně zprovoznila. Dík patří v neposlední řadě také městu Hrádek nad Nisou za pomoc s přípravou," uvedl hejtman Martin Půta.

Řidiči kamionů zde mohou podstoupit antigenní testy, jednou za čtyři dny zdarma nebo jednorázově za 350 korun. Během pondělního dopoledne odbavilo testovací místo několik desítek kamionů, přičemž jeden test vyšel pozitivně. „Budeme tady dle potřeby, vše se bude rozhodovat operativně na základě aktuálního vývoje epidemické situace," řekl Jan Hamřík ze společnosti Smržo-Medic.

Ve Spolkové republice Německo platí celostátní zákaz vstupu z České republiky. Z tohoto zákazu existuje jen několik málo výjimek. Ty mají například osoby s bydlištěm v Německu, pracovníci v nákladní dopravě nebo pracovníci ve zdravotnictví.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz