Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dokumenty k odvolání ve věci pověření určení působnosti správního orgánu z důvodu podjatosti

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 29. 11. 2022 13:11

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval informace týkající se odvolání ve věci pověření určení působnosti správního orgánu z důvodu podjatosti. K těmto požadavkům KÚ LK žadatelil zaslal spis s požadovanými dokumenty a níže uedená vyjádření k dané věci. 

  1. K části žádosti, ve které žadatel požadoval průvodní dopis prokazující předání žadatelem podaného odvolání do Rozhodnutí č.j.: KULK 73447/2022 KÚ Libereckého kraje Ministerstvu dopravy ČR, ze kterého bude patrno:
  1. že k předání pro MD skutečně již došlo, zejména pak kdy, kterému odboru a pod jakým č.j.
  2. že předaná věc byla vybavena všemi zákonem stanovenými náležitostmi zejména soupisem všech součástí.      

a současně žadatel požadoval vyhotovení kopie soupisu součástí, všech příloh, s určením data, kdy byly do spisu vloženy,

KÚ LK žadateli sdělil:

Průvodní dopis je založen pod č. 11 ve spise. Odvolání bylo předáno odboru pozemních komunikacích, seznam příloh je taktéž přiložen (jedná se o přílohy ve spise označené číslem 1,2 a 8, tzn. přílohy, které se vztahují k projednávání). V příloze tohoto dopisu označeno pod č. 1 a dále v příloze č. 3 tohoto dopisu byl zaslán sběrný arch spisu, kde jsou uvedena i data vložení.

  1. K části  žádosti, ve které žadatel požaduje průvodní dopis prokazující předání věci Usnesení č.j.: KULK 73447/2022 Krajského úřadu Libereckého kraje Městskému úřadu Frýdlant, ze kterého bude patrno:
  1. že k předání skutečně již došlo, zejména pak kdy, kterému odboru a pod jakým č.j.,
  2. že předaná věc byla vybavena všemi zákonem stanovenými náležitostmi zejména soupisem všech součástí.

KÚ LK žadateli sdělil:

Věc byla předána usnesením ve spise označeném pod č. 3 s podklady ve spise označenými pod č. 1, tzn. s žádostí o určení právního vztahu včetně příloh.  Vše bylo zasláno přílohu č. 2 odpovědi KÚ LK.

  1. K části žádosti, ve které žadatel požaduje informace, z jakého důvodu bylo předáno, když nebylo vydané žádné Usnesení o podjatosti nadřízenou osobou osoby podjaté správního orgánu I. st., a také pak, proč jsem jako hlavní účastník řízení nebyla přizvána ke správnímu řízení vedeném Magistrátem města Liberce a také Krajským úřadem Libereckého kraje, když není pochyb, že správní řízení aktivně probíhalo od 12.9.12022 a bylo rozhodováno,

KÚ LK žadateli sdělil:

Zákon č. 106/1999 Sb. v § 3 odst. 3 definuje informaci jako jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Výše zmíněný zákon neslouží k odpovídání na dotazy, které směřují k průběhům řízení či k již vydaným rozhodnutím/usnesením, pokud tyto odpovědi na dotazy již nejsou nějakým způsobem zaznamenané. Povinnost poskytovat informace se dle § 2 odst. 4 také netýká dotazů na názory, budoucích rozhodnutí a vytváření nových informací. Pokud správní orgán požadovanými informacemi nedisponuje a současně jimi není povinen disponovat, může v těchto případech povinný subjekt žádost o danou informaci odmítnout.  Nicméně v rámci dobré správy a nad rámec našich povinností  přesto KÚ LK žadateli sdělil, že vzhledem k tomu, že Magistrát města Liberec neučinil žádné kroky v tomto řízení, neměl ani založený spis. Ostatní žadatelem jmenované podklady (např. plná moc) jsou podklady v jiném řízení, které se Městskému úřadu Frýdlant nepředávalo. 

  1. K části  žádosti, ve které žadatel požadoval vyhotovení kopie soupisu součástí, všech příloh, s určením data, kdy byly do spisu vloženy,

KÚ LK sdělil:

Podklady byly žadateli již poskytnuty, podklady včetně data vložení jsou na sběrném archu spisu, který KÚ LK zaslal jako přílohu č. 3.

  1. K části žádosti, ve které žadatel požadoval, aby  byly sděleny a předloženy pokyny, které správní orgán Krajského úřadu Libereckého kraje dal správnímu orgánu Městského úřadu Frýdlant, který postupoval před vydáním rozhodnutí i poté podle těchto pokynů, nikoliv aby vycházel z podkladů postoupeného/zmanipulovaného spisu, a to ať se jedná o pokyny nadřízeného orgánu dané formou ústní nebo písemné,

KÚ LK sdělil :

Stejně tak jako v odpovědi č. 3 žadateli nad rámec povinností a v rámci dobré správy sdělil, že Městský úřad Frýdlant podal žádost o zaslání pravomocného rozhodnutí, přičemž mu bylo telefonicky sděleno, že Usnesení o pověření úřadu nemá odkladný účinek a Městský úřad Frýdlant tak může činit kroky v řízení před vydáním rozhodnutí o odvolání, přestože odvolání bylo podáno a věc byla následně předána Ministerstvu dopravy jako nadřízenému orgánu. Dále bylo úřadu doporučeno, aby ve věci konal, neboť součástí žádosti  je vydání předběžného opatření dle ustanovení § 61 správního řádu, přičemž o předběžném opatření na žádost účastníka musí být rozhodnuto do deseti dnů.

  1. K části žádosti, ve které je pouze uvedeno, že skutečnosti správním orgánem v odůvodnění rozhodnutí uváděné nejsou prokazovány žádnými doklady, které byly zmocněnci při nahlédnutí do správního na KÚ dne 19.10.2022 předloženy,

KÚ LK sdělil:

Nejedná se o požadavek na poskytnutí o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., ale pouhé konstatování věci. Pokud se žadatel dožaduje podkladů k rozhodnutí o podjatosti, tak se jedná o sdělení pod číslem položky 2 ve spise, které mu bylo zároveň také okopírováno při nahlédnutí do spisu dne 19.10.2022.

  1. K části žádosti, ve které je pouze uvedeno, že podle sdělení MÚ Frýdlant správní orgán postupoval podle ústních pokynů KÚ Liberec,

 KÚ LK sdělil:

Nejedná se o požadavek na poskytnutí o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., ale pouhé konstatování věci.

  1. K části žádosti, ve které žadatel dává námitku podjatosti správního orgánu Městského úřadu Frýdlant,

KÚ LK sdělil:

Tuto část žádosti jsme vzhledem k obsahu nevyhodnotili jako žádost o informace, a proto byla předána příslušnému odboru KÚ LK k vyřízení.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky