Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Efektinvost, hospodárnost, účelnost dle z. 320/2001 Sb.  O finanční kontrole

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 10. 03. 2021 16:59

Sdílet článek



 

Předmět žádosti: žadatel požadoval informace o hodnocení parametrů efektivnosti, hospodárnosti a účelnosti (dále jen „zkoumané parametry“) podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění účinném k 1.1.2020. Konkrétně požadoval tyto informace:

- poskytnutí vnitřní metodiky (či obdobného dokumentu)hodnocení zkoumaných parametrů, potažmo metodiky celé finanční kontroly, existuje-li,
- sdělení (alespoň přibližného) počtu kontrol, při nichž bylo shledáno pochybení právě ve vztahu ke zkoumaným parametrům,
- poskytnutí vyhodnocení kontrol, při nichž došlo ke shledání pochybení ve vztahu ke zkoumaným parametrům
- je-li to možné, ke sdělení, došlo-li v případě shledaného porušení zkoumaných parametrů k zahájení trestního stíhání odpovědné osoby (ať už pro zneužití pravomoci úřední osoby nebo pro porušení povinnosti při správě cizího majetku), detaily samozřejmě nevyžaduji.

Odpověď na žádost: 
Jednotlivé odbory Krajského úřadu Libereckého kraje, které se podílejí na finančních kontrolách, postupují dle platného Kontrolního řádu KÚ LK (https://odbor-kontroly.kraj-lbc.cz/vnitrni-a-vnejsi-predpisy ), který je schválen radou kraje a především dle příslušných platných zákonů.
Počet a vyhodnocení kontrol, při nichž bylo shledáno pochybení, jsou volně přístupné na webových stránkách kraje. Zveřejněné informace za KÚ LK naleznete na odkazu https://odbor-kontroly.kraj-lbc.cz/zhodnoceni-kontrolni-cinnosti, kde v kapitole „Zhodnocení kontrolní činnosti“ je uveden počet kontrolních akcí vykonaných jednotlivými odbory KÚ LK za dané období a poté především v kapitole „Zpráva o výsledcích finančních kontrol“ naleznete informace k vyhodnocení veřejnosprávních kontrol, příp. porušení zkoumaných parametrů k zahájení trestního stíhání a jiné.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky