Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Etika ve veřejné správě

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 17. 10. 2019 00:00

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Žadatel požaduje zodpovězení dotazů týkajících se etiky ve veřejné správě.

Odpověď na žádost:

 

  1. Má Váš krajský úřad vytvořen/vydán Etický kodex ve smyslu doporučení vlády, tj. dle Usnesení Vlády České republiky ze dne 9. května 2012 č. 331, o Etickém kodexu úředníků a zaměstnanců veřejné správy nebo jeho obdobu? (Pokud ano, prosím o jeho zaslání v elektronické podobě, společně s těmito požadovanými informacemi).

    Odpověď:

    Etický kodex krajský úřad má a byl vytvořen v návaznosti na doporučení vlády. Již před ním měl krajský úřad vydaný Kodex etiky zaměstnance krajského úřadu. Etický kodex tvoří přílohu Pracovního řádu a je veřejně dostupný na tomto odkazu:

         https://kancelar-reditele.kraj-lbc.cz/page1402

  2. Kdo byl pověřen vytvořením Etického kodexu Vašeho krajského úřadu?

    Odpověď:

         Odbor kancelář ředitele    

  3. Kdy byl Etický kodex přijat a je tento kodex průběžně aktualizován? (Pokud ano, prosím o přesná data jednotlivých aktualizací Etického kodexu).

    Odpověď:

    Etický kodex byl přijat 1. 7. 2012. Zpracován je v takové kvalitě, že dosud nebyla potřeba jeho aktualizace.

  4. Byl Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy ze dne 9. května 2012 inspirací pro vytvoření Vašeho Etického kodexu? Pokud ne, kde jste brali inspiraci?

    Odpověď:

         Ano

  5. Jsou požadavky Etického kodexu pro úředníky a zaměstnance Vašeho krajského úřadu pracovně - právně závazné se všemi důsledky?

    Odpověď:

    Ano

  6. Jaké další nástroje používá Váš krajský úřad pro regulaci nežádoucího jednání úředních osob?

    Odpověď:

    Odpovědnost za zákonnost a kvalitu vykonávaných činností nesou jednotliví vedoucí zaměstnanci, kteří mají nastavené své kontrolní mechanizmy. Případné porušení povinností ze strany zaměstnanců řeší v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků, a v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

  7. Jakým způsobem jsou úředníci a zaměstnanci Vašeho krajského úřadu s Etickým kodexem seznamováni? A jak často probíhají školení či jiné formy vzdělávání v oblasti etického jednání?

    Odpověď:

    S Pracovním řádem, a tedy i Etickým kodexem, jsou seznámeni všichni zaměstnanci při nástupu do zaměstnání.

  8. Jakými formami podporuje Váš krajský úřad další vzdělávání či zvyšování kvalifikace svých zaměstnanců?

    Odpověď:

    Úředníci jsou vzděláváni v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků. Úředníci kromě povinného vzdělávání absolvují i různé odborné semináře. Mají možnost využívat všech forem, tedy mohou se zúčastnit prezenčních kurzů, e-learningů, webinářů, atd. Krajský úřad podporuje zvyšování kvalifikace svých zaměstnanců. Má-li zaměstnanec zájem studovat obor, který je využitelný v jím vykonávané práci, je s ním sepsána kvalifikační dohoda podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

  9. Má Váš krajský úřad vytvořen systém sankcí za prokázané neetické jednání?

    Odpověď:

    Případná porušení povinností by byla řešena v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

  10. Setkali jste se již s porušením stanov Etického kodexu ze strany úředníků a zaměstnanců Vašeho krajského úřadu? Pokud ano, jakým způsobem jste takové porušení řešili a jaké byly vyvozeny důsledky?

    Odpověď:

    K žádným závažným porušením nedošlo. Drobná porušení povinností, která je možné vztáhnout i jako porušení Etického kodexu, byla řešena v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

  11. Má Váš krajský úřad zavedené mechanismy pro ochranu oznamovatelů korupčního jednání? Pokud ano, jaké?Odpověď:

    Postup je upraven v části L Pracovního řádu (strana č. 17). Postup se týká i případných podnětů v souvislosti s korupčním jednáním. Postup je zmíněn i v článku č. 7 Etického kodexu.

  12. Obdržel Váš krajský úřad nějaké ocenění v oblasti etického přístupu k občanům či v rámci transparentnosti postupů ve veřejné správě?

    Odpověď:

    Toto není agenda odboru kancelář ředitele, ale přehled získaných ocenění je veřejně dostupný zde: https://kancelar-reditele.kraj-lbc.cz/ostatni. Oblast etického přístupu a transparentnosti je součástí hodnocení kvality. Většina z uvedených ocenění je právě z oblasti kvality.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky