Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Info o Autobusy LK a.s.

23. 09. 2020

Předmět žádosti: Žadatel žádal odpověď na tyto dotazy: 

1) Co dělá zástupce Libereckého kraje v jím 100% vlastněné firmě Autobusy LK, který má zodpovědnost zastupovat zájmy majoritního akcionáře ČSAD Liberec v této společnosti, když podle odpovědi Krajského úřadu Libereckého kraje 62026/2020, cituji: „Akcionář nemůže způsob využití těchto prostředků jakkoliv ovlivnit, ani nedokáže předvídat, jaký bude jejich budoucí osud?“ Jeho vliv není žádný?


2) Vzhledem k vaší předchozí odpovědi se zároveň musím zeptat, proč mi odpovídá Krajský úřad Libereckého kraje, právní odbor, když jsem svůj dotaz směřoval Libereckému kraji, jakožto jedinému vlastníkovi majoritního akcionáře ČSAD Liberec v samostatné působnosti, a zároveň jsem v usneseních Libereckého kraje nenašel delegaci dle § 66 zákona 129/2000 Sb. Můžete doložit číslo předmětného usnesení?

3) Dále se ptám, z jakého důvodu vložil Liberecký kraj necelých 60 milionů korun do společnosti, pokud jejich využití nemůže jakkoli ovlivnit.

4) Jak je možné, že Liberecký kraj utratil nemalé finanční prostředky z kapes daňových poplatníků, aniž bylo jasné, na co budou využity a zdali se tak nestane v rozporu se zájmy občanů Libereckého kraje? Ptám se mj. i na základě obav občanů vyjádřených v diskuzi na protikorupčním webu Náš Liberec.

5) Co za těchto téměř 60 milionů občané Libereckého kraje získali?

6) Jak je zajištěno, že tyto peníze nebudou zneužity například ke korupci (provize zprostředkovatelům, spřáteleným firmám, dary na předvolební kampaň stran vládnoucí koalice – přímo nebo prostřednictvím zprostředkovatelů, uplácení názorových oponentů, tradiční zájezdy za rezort dopravy odpovědných Starostů pro Liberecký kraj na významné zahraniční sportovní události)?

7) Jak je zajištěno, že tyto peníze nenaruší volnou soutěž komerčních subjektů a nevzniknou Libereckému kraji další újmy v souvislosti s vyšetřováním příslušných orgánů (ÚOHS, BIS, protikorupční policie…)?

8) Jak byla stanovena tato částka, pokud vozidla za ní zakoupená musí být předmětem otevřeného výběrového řízení?

9) V návaznosti na již jmenovanou odpověď se zároveň táži, zda zná Liberecký kraj jakožto skutečný vlastník a ovládající osoba společnosti ČSAD Liberec, a.s. zákon o účetnictví a jak?
 

Odpověď:

K otázce č. 1 - KÚ LK uvádí, že jeho záměrem bylo odpovědět žadateli, že Liberecký kraj jako jediný společník společnosti Autobusy LK a.s., která je zároveň majoritním akcionářem společnosti ČSAD Liberec a.s., není z pozice akcionáře odpovědný za konkrétní činnost společnosti spočívající v nákupu a hospodaření s autobusy společností ČSAD Liberec a.s. Vztah mezi akcionářem a orgány akciové společnosti, včetně odpovědnosti jejích členů, je popsán v zákoně o obchodních korporacích. Dotaz k využití peněz na nákup autobusů a jejich odpisů tedy má směřovat na společnost ČSAD a.s. a její orgány, což KÚ LK žadateli v předešlé odpovědi sdělil.

K otázce č. 2 - KÚ LK odkazuje na usnesení č. 1127/15/RK ze dne 14. 7. 2015, kterým byla schválena směrnice č. 3/2015, kde v článku I. bodě 2. je uvedeno: „Všechny žádosti podané podle zákona 106/1999 Sb. bez ohledu na to, zda jsou adresovány Libereckému kraji nebo některému z jeho orgánů, vyřizuje krajský úřad.“ V návaznosti na směrnici rady kraje byla přijata Organizační směrnice ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje č. OS-10/04/15, o postupu krajského úřadu při vyřizování žádostí o informace podaných podle zákona č. 106/1999 Sb., kde v části A bodě 2 je uvedeno: „Veškeré žádosti o informace podané podle zákona 109/1999 Sb. eviduje a veškeré postupy podle tohoto zákona zajišťuje právní odbor s výjimkou ústně podané žádosti.“


3) K otázce č. 3 - Liberecký kraj vložil majetkový vklad do společnosti Autobusy LK a.s. za účelem jejího majetkového posílení. Důvody a podrobnosti jsou popsány v materiálu schváleném Zastupitelstvem Libereckého kraje dne 26. 11. 2019 usnesením č. 537/19/ZK. K vlivu na využití vkladu do společnosti Autobusy LK a.s. touto společností a následně společností ČSAD Liberec a.s. odkazuje KÚ LK na svou odpověď na otázku č. 1.


4) Viz odpověď na otázku č. 3.

5) Viz odpověď na otázku č. 3.


6) K otázce č. 6 - Toto je zajištěno kontrolními mechanismy vyplývajícími ze zákona o obchodních korporacích, kdy obecně orgány společnosti, resp. jejich členové mají zejména povinnost jednat s péčí řádného hospodáře a s nezbytnou loajalitou vůči společnosti.

7) Viz odpověď na otázku č. 3 a 6.


8) Viz odpověď na otázku č. 3.


9) K otázce č. 9 - Odpovědní zaměstnanci Libereckého kraje znají a postupují podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, v rozsahu, který se na Liberecký kraj vztahuje.

Mgr. Lenka Fričová
lenka.fricova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226473