Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Infomrace k zajišťování obrany státu

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 30. 01. 2024 10:42

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval níže uvedené informace, ke kterým KÚ LK zaslal odpovědi, k bodu č. 3 bylo vydáno rozhodnutí o částečném odmítnutí žádosti.

  1. Na základě zákona č. 222/1999 sb., o zajišťování obrany České republiky, §7, odst. g), jaké požadavky na zabezpečení přípravy občanů k obraně státu jste od obcí obdrželi, a které obce to byly?
  2. Jaké finanční prostředky jste vynaložili na přípravu občanů k obraně státu v roce 2023?
  3. Podle nařízení vlády č. 193/2017 sb., §8, odst. 2), zpracovávají krajské úřady Plán přípravy občanů k obraně státu. V jakém roce jste naposledy tento plán podle tohoto nařízení zpracovali? Je tento plán utajovaný? Lze si tento plán dohledat na Vašich internetových stránkách? Pokud k tomuto plánu není internetový přístup, žádám o jeho zaslání v elektronické podobě.
  4. Kdo má u krajského úřadu na starosti problematiku přípravy občanů k obraně státu?

Odpověď KÚ LK:

V současném právním řádu je příprava občanů k obraně státu (POKOS) řešena zákonem č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, a je nedílnou součástí plánování obrany státu. Úroveň připravenosti občanů v této oblasti významně ovlivňuje celý systém zajišťování obrany státu. Vzhledem k tomu, že je role občana v tomto směru nezastupitelná, je v zájmu státu a jeho věcně odpovědných institucí přípravu občanů k obraně řešit systematicky a koncepčně.

Z tohoto důvodu vláda České republiky pravidelně schvaluje koncepci POKOS, která vyhodnocuje dosavadní úsilí a stanovuje úkoly do dalšího období. Aktuální Koncepce POKOS 2019-2024 byla vládou České republiky schválena dne 1. dubna 2019.

V míru se POKOS provádí formou vzdělávání na základních a středních školách. Pro ostatní občany je tato příprava v míru dobrovolná. Za stavu ohrožení státu a válečného stavu je princip dobrovolnosti nahrazen povinností pro všechny občany České republiky.

Na přípravě občanů k obraně státu se ze zákona mohou podílet také spolky, církve, náboženské společnosti a další právnické osoby podle svého účelu a poslání (branné subjekty).

Od obcí jsme neobdrželi (v míru) žádné požadavky na zabezpečení přípravy občanů k obraně státu.

Dotaz č. 1

Pokos je v rámci Libereckého kraje zajišťována orgány krajského úřadu, složkami integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) a krajskými vojenskými velitelstvími (dále jen „KVV“) a ve školských zařízeních, jejichž zřizovatelem je Liberecký kraj. Za součást POKOS oddělení krizového řízení považuje všechny dostupné formy přípravy občanů, pokud je jejich součástí příprava na řešení mimořádných událostí a krizových situací, které mohou vzniknout i v důsledku vojenského ohrožení. V oblasti přípravy občanů na obranu státu nejsou od obcí ani obcí s rozšířenou působností (dále jen „ORP“) vzneseny na krajský úřad žádné konkrétní požadavky. Oblast POKOS je ze strany krajského úřadu směřována především na metodickou pomoc pracovníkům krizového řízení, starostům obcí.

Dotaz č. 2

Vzhledem k tomu, že v oblasti POKOS nejsou od obcí ani ORP vzneseny na KÚ LK žádné konkrétní požadavky, nebyly proto vynaloženy žádné finanční prostředky.

Dotaz č. 3

Nařízení vlády č. 193/2017 Sb., § 8, odst. 2) neupravuje zpracování Plánu POKOS, toto upravuje nařízení vlády č. 139/2017 Sb. § 8, odst. 2).

Občan se k obraně státu v míru mimo výkon branné povinnosti připravuje individuálně. Může přitom využívat nabídku subjektů poskytujících relevantní služby.

V České republice je právními předpisy vytvořen systém umožňující provádění, koordinaci, finanční a metodickou podporu a kontrolu dobrovolné přípravy občanů k obraně státu v míru mimo výkon branné povinnosti. Legislativní řešení rozpracovává § 52 odst. 5 zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, kterým je stanoveno, že na POKOS se mohou podílet i občanská sdružení, spolky, církve, náboženské společnosti a další právnické osoby podle svého účelu a poslání v součinnosti s územními samosprávnými celky a stanovuje podrobnosti provádění takové spolupráce, včetně jejího finančního, personálního a organizačního rámce.

K naplnění cílů koncepce POKOS (ke stažení na webové stránce AČR https://pokos.army.cz/aktuality/nova-koncepce-pripravy-obcanu-k-obrane-statu-prispeje-k-naplneni-programoveho-prohlaseni) a k podpoře vzdělávání provádí Ministerstvo obrany cestou KVV akreditovaná školení učitelů v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Ministerstvo obrany dále vyhlašuje dotační programy zaměřené na aktivity dětí a mládeže i na branně-sportovní a technické aktivity občanů a provádí širokou škálu informačně-komunikačních aktivit formou besed, prezentací a ukázek na školách a na veřejnosti. Ministerstvo obrany také spolupracuje s příslušnými ministerstvy a úřady státní správy, jakož i s krajskými a obecními úřady, kde s tématem seznamuje věcně příslušné zaměstnance. Ke zvyšování veřejné informovanosti jsou na obecní, regionální, krajské nebo celostátní úrovni využívány sdělovací prostředky.

KÚ LK nemá doposud zpracovaný Plán POKOS, není možné jej tedy poskytnout v elektronické podobě, není ani zveřejněn na webových stránkách kraje. V této části bylo vydáno rozhodnutí o částečném odmítnutí informace, které bude doručeno samostatně.

Dotaz č. 4

U KÚ LK má problematiku přípravy občanů k obraně státu na starosti oddělení krizového řízení.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky