Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace 11/2014 – územní plán LK (námitky, připomínky apod.)

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 26. 03. 2014 13:04

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Na základě výše uvedeného zákona Vás žádám o poskytnutí informací ve věci pořizování územního plánu obce/ zásady územního rozvoje, konkrétně:

 

  • Kdy byl ve vašem kraji naposledy schválen územní plán? Pokud je právě projednáván nový územní plán, prosím o sdělení, kdy bylo zahájeno jeho pořizování a v jaké fázi se příprava územního plánu nyní nachází? Pokud je znám harmonogram přípravy územního plánu, prosím o jeho sdělení.
  • Prosím o sdělení kolik připomínek jste ve věci zadání územního plánu obdrželi.  A zároveň kolik připomínek jste obdrželi k návrhu územního plánu.
  • Kolik námitek celkem bylo obdrženo k návrhu územního plánu, pokud již proběhlo veřejné projednání návrhu územního plánu.
  • Pokud byl ve vašem kraji pořizován územní plán podle nového stavebního zákona, prosím o sdělení, kolik zástupců veřejnosti bylo zmocněno a kolika občany byl každý z nich zmocněn.
  • Kolik námitek zástupci veřejnosti podali? Jaké námitky zástupci podávali?
  • Žádáme také o poskytnutí vypořádání připomínek a rozhodnutí o námitkách. Počet námitek, o kterých bylo rozhodnuto negativně a informaci o tom, zda bylo proti rozhodnutí o námitce využito opravného prostředku, jakého a s jakým výsledkem.
  • V případě podání žaloby proti schválenému územnímu plánu, žádáme o sdělení rozhodnutí soudu, zda bylo návrhu na zrušení opatření obecné povahy vyhověno a uzemní plán nebo jeho část byl zrušen či nikoli, nebo jestli řízení probíhá.
  • Kolik subjektů (pokud jsou známa data, pak kolik z toho občanů – fyzických osob) se zúčastnilo veřejného projednání. 
  • Jaké byly vynaloženy celkové náklady na pořízení územního plánu a pokud jsou kraji známi informace, kolik stálo veřejné pojednání
  • Byly zvoleny speciální metody veřejnosti nad rámec stavebního zákona? Pokud ano, prosíme o sdělení, jakým způsobem jste informovali a zapojili veřejnost. Jaké byly vynaloženy celkové náklady na pořízení územního plánu. Pokud jsou kraji známy informace, kolik stálo veřejné pojednání?
  • Kolik změn územního plánu bylo schváleno od okamžiku schválení stávajícího územního plánu až do 1. 1. 2014?

 

Pokud byly některé z námi požadovaných informací v minulosti zveřejněny, trváme ve smyslu § 6 odst. 2 zákona č. 106/1999 Sb. na jejich přímém poskytnutí.

 

Odpověď:

Žádáte o informace ve věci pořizování územně plánovacích dokumentací typu územní plán a zásady územního rozvoje. Krajský úřad Libereckého kraje odbor územního plánování a stavebního řádu (dále jen KÚ LK OÚPSŘ) je na základě § 7 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, v platném znění (dále jen stavební zákon) zmocněn pouze k pořizování zásad územního rozvoje. Územní plány krajské úřady nepořizují a nemají o jejich pořizování požadované informace. O tyto informace je možno požádat úřady územního plánování, které mají pořizování územních plánů dle § 6 stavebního zákona na starosti. Z tohoto důvodu se budou všechny naše následující odpovědi týkat výhradně pořizování Zásad územního rozvoje Libereckého kraje.

 

Upozorňujeme, že vydaná krajská územně plánovací dokumentace Zásady územního rozvoje Libereckého kraje (dále jen ZÚR LK) je v souladu s ustanovením § 164 odst. 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, v platném znění (dále jen stavební zákon) veřejnosti k dispozici na webu Libereckého kraje viz odkaz: http://oupsr.kraj-lbc.cz/page2416/Uzemne-planovaci-dokumenty-kraje/Zasady-uzemniho-rozvoje-Libereckeho-kraje.

 

  • Dotaz č. 1 Kdy byl ve vašem kraji naposledy schválen územní plán? Pokud je právě projednáván nový územní plán, prosím o sdělení, kdy bylo zahájeno jeho pořizování a v jaké fázi se příprava územního plánu nyní nachází? Pokud je znám harmonogram přípravy územního plánu, prosím o jeho sdělení.

Územní plány ani zásady územního rozvoje se dle stavebního zákona neschvalují, ale vydávají. Stávající ZÚR LK byly vydány 21. 12. 2011. Zastupitelstvo Libereckého kraje rozhodlo o jejich vydání usnesením č. 466/11/ZK dne 13. 12. 2011.

 

  • Dotaz č. 2 Prosím o sdělení kolik připomínek jste ve věci zadání územního plánu obdrželi. A zároveň kolik připomínek jste obdrželi k návrhu územního plánu.

K návrhu aktualizovaného zadání Územního plánu velkého územního celku Libereckého kraje, zpracovaného ke dni 29. 8. 2006, obdržel KÚ LK OÚPSŘ 19 stanovisek dotčených orgánů, 22 odborných vyjádření institucí a správců sítí, 14 vyjádření obcí, 7 vyjádření orgánů územního plánování sousedních území a 51 vyjádření veřejnosti.

K návrhu ZÚR LK pro veřejné projednání, které se konalo 12. 9. 2011, obdržel KÚ LK OÚPSŘ 62 připomínek.

  • Dotaz č. 3 Kolik námitek celkem bylo obdrženo k návrhu územního plánu, pokud již proběhlo veřejné projednání návrhu územního plánu.

K návrhu ZÚR LK pro veřejné projednání, které se konalo 12. 9. 2011, obdržel KÚ LK OÚPSŘ 69 námitek.

 

  • Dotaz č. 4 Pokud byl ve vašem kraji pořizován územní plán podle nového stavebního zákona, prosím o sdělení, kolik zástupců veřejnosti bylo zmocněno a kolika občany byl každý z nich zmocněn.

Markétu Kovaříkovou zmocnilo 1023 občanů kraje

Kamilu Lubasovou zmocnilo 98 občanů obce

Jiřího Krejčíka zmocnilo 365 občanů obce

Ivana Lejčara zmocnilo 251 občanů obce

 

  • Dotaz č. 5 Kolik námitek zástupci veřejnosti podali? Jaké námitky zástupci podávali?

Zástupci veřejnosti podali 5 námitek týkajících se dopravní infrastruktury (koridorů silnic I. třídy) a 1 námitku netýkající se řešení ZÚR LK.

 

  • Dotaz č. 6 Žádáme také o poskytnutí vypořádání připomínek a rozhodnutí o námitkách. Počet námitek, o kterých bylo rozhodnuto negativně a informaci o tom, zda bylo proti rozhodnutí o námitce využito opravného prostředku, jakého a s jakým výsledkem.

Vypořádané připomínky a rozhodnutí o námitkách jsou veřejně k dispozici na webu LK v části 2 odůvodnění ZÚR LK (viz odkaz výše). 38 námitkám nebylo vyhověno (viz tab. přehled obdržených námitek na str. 7 – 8 části 2 odůvodnění ZÚR LK). Proti rozhodnutí o námitkách nebylo využito opravného prostředku.

Na základě žádosti o přímé poskytnutí zveřejněných informací dle § 6 odst. 2 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, předáváme část 2 odůvodnění ZÚR LK i na CD (viz příloha č. 1).

 

  • Dotaz č. 7 V případě podání žaloby proti schválenému územnímu plánu, žádáme o sdělení rozhodnutí soudu, zda bylo návrhu na zrušení opatření obecné povahy vyhověno a uzemní plán nebo jeho část byl zrušen či nikoli, nebo jestli řízení probíhá.

Na ZÚR LK nebyla podána žaloba u soudu.

 

 

  • Dotaz č. 8 Kolik subjektů (pokud jsou známa data, pak kolik z toho občanů – fyzických osob) se zúčastnilo veřejného projednání.

Veřejného projednání návrhu ZÚR LK se zúčastnilo 28 zástupců dotčených orgánů, sousedních krajů a ministerstev, 37 občanů a 41 zástupců obcí.

 

  • Dotaz č. 9 Jaké byly vynaloženy celkové náklady na pořízení územního plánu a pokud jsou kraji známy informace, kolik stálo veřejné projednání.

Náklady na zpracování dokumentace návrhu ZÚR LK, včetně vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území činily 3 699 500 Kč. Fakturované náklady na veřejné jednání o návrhu ZÚR LK činily 10 300 Kč.

 

  • Dotaz č. 10 Byly zvoleny speciální metody veřejnosti nad rámec stavebního zákona? Pokud ano, prosíme o sdělení, jakým způsobem jste informovali a zapojili veřejnost. Jaké byly vynaloženy celkové náklady na pořízení územního plánu. Pokud jsou kraji známy informace, kolik stálo veřejné projednání?

V rámci řízení o ZÚR LK byla veřejnost zapojena nad rámec požadavků stavebního zákona následujícím způsobem:

-   Na úřady územního plánování byl odeslán předem informační článek ke zveřejnění do městských novin.

-   Dokumentace byla zveřejněna na webu LK a vystavena k prohlížení ve vstupní hale krajského úřadu.

-   V hlavních centrech Libereckého kraje byly před veřejným projednáním konány informační dny, které byly avizovány v médiích. Na informačních dnech se mohl každý přímo seznámit s dokumentací návrhu ZÚR LK a mohl se v souvislosti se ZÚR LK na cokoliv dotázat.

-   Na všech úřadech územního plánování bylo před veřejným projednáním umožněno veřejnosti nahlédnout do vytištěného návrhu ZÚR LK.

-   Na úřadech územního plánování byly umístěny plakáty a letáky o konání veřejného projednání návrhu ZÚR LK.

Zbylá část dotazu viz odpověď na dotaz č. 9.

 

  • Dotaz č. 11 Kolik změn územního plánu bylo schváleno od okamžiku schválení stávajícího územního plánu až do 1. 1. 2014?

Do 1. 1. 2014 nebyla vydána žádná aktualizace ZÚR LK.

Příloha č. 1 - Odůvodnění ZÚR LK (2. část)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky