Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace 32/2015 - Poskytování stravovacích a ubytovacích služeb příspěvkovými organizacemi v LK

Mgr. Fričová Lenka

vedoucí oddělení matrik a státního občanství

  • 17. 06. 2015 08:42

Sdílet článek

Předmět žádosti:

 

Odpověď na žadatelem položené otázky:

1) zaslání seznamu školských zařízení na území Libereckého kraje, která byla zřízena krajem nebo jednotlivými obcemi na území kraje a která mají ubytovací či stravovací kapacitu.

2) zaslání seznamu dalších zařízení na území Libereckého kraje, která byla zřízena krajem nebo jednotlivými obcemi na území kraje a která mají ubytovací či stravovací kapacitu. Jedná se o zařízení, jakými jsou domovy mládeže, internáty, školy v přírodě, hostely, turistické ubytovny, sportovní centra, rehabilitační centra aubytovny

3) Informaci o tom, která ze shora uvedených zařízení mají ve své zřizovací listině povolenu doplňkovou činnost odpovídající hostinské činnosti a/nebo ubytovacím službám a která z těchto zařízení takovou činnost skutečně provozují a poskytují ubytovací či pohostinské služby široké veřejnosti, včetně zaslání informací o celkové kapacitě lůžek a míst těchto zařízení

4) sdělení výsledků hospodaření výše uvedených zařízení, jejichž kontrolu kraj ve smyslu ust. § 15 odst. 2 zák. č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, v platném znění, provádí. V této souvislosti žádáme především o informace týkající se použití event. zisků školských zařízení získaných z doplňkových činností povolených ve zřizovacích listinách za období let 2011,2012,2013 popř. 2014

5) informaci o tom, zda-li byla vůči některým z výše uvedených zařízení provedena v letech 2011,2012,2013 a 2014 ze strany kraje kontrola z hlediska souladu činnosti těchto zařízení s právními předpisy, z hlediska hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti při nakládání s veřejnými prostředky a zda byla případně shledána při nakládání s finančními prostředky poskytnutými těmto zařízením zřizovatelem porušení zákona o rozpočtových pravidlech nebo zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů nebo porušení zřizovací listiny.

 

Odpověď na žádost:

 

Jako odpověď na otázku č. 1) zasíláme seznam škol, zřizovaných obcemi na území Libereckého kraje, které mají stravovací kapacitu – Příloha č. 1, a seznam škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem, která mají ubytovací či stravovací kapacitu – Příloha č. 2.

 

Jako odpověď na otázku č. 2) a 3) uvádíme seznam zařízení, zřizovaných Libereckým krajem a obcemi na jeho území, která nejsou uvedena pod bodem 1), která mají stravovací či ubytovací kapacitu, informaci, zda ji skutečně provozují a jakou mají kapacitu lůžek:

  • Oblastní galerie Liberec, příspěvková organizace, Masarykova 723/14, 460 01  Liberec I – Staré Město – Kavárna – provozuje nájemce,
  • Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvková organizace, Náměstí osvobození 297, 470 34  Česká Lípa – a) Klášterní restaurace Česká Lípa – provozuje nájemce, b) Ubytovna Doksy v pobočce muzea Památník K. H. Máchy, Máchova 150 – provozuje příspěvková organizace, kapacita 10 lůžek. 
  • Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace, Oldřichov v Hájích, ubytovací a hostinská činnost poskytovaná v rámci pobytových i nepobytových ekovýchovných programů pro školní mládež a veřejnost, provozuje příspěvková organizace, kapacita 53 lůžek.     
  • Léčebna respiračních nemocí Cvikov, příspěvková organizace, doplňková činnost příprava jídel a stravování jiných strávníků, tato služba neodpovídá pohostinským službám nabízeným veřejnosti, je prováděna pro omezený okruh strávníků na základě objednávkového systému.
  • Pobytové sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením nenabízejí ubytovací a stravovací kapacity veřejnosti, neboť jsou využívány klienty zařízení po celý rok, 24 hodin denně.
  • Liberecký kraj – nemovitost č.p. 166 na st.p.č. 476 v části obce Vítkovice nacházející se v katastrálním území Vítkovice v Krkonoších, obci Vítkovice, evidované na LV č. 291 u Katastrálního úřadu pro Liberecký kraj, katastrální pracoviště Jilemnice. Pronajata nájemci, který poskytuje ubytovací služby. Stravovací služby neposkytuje.   
  • Údaje o ubytovací a stravovací kapacitě škol a školských zařízeních (domovy mládeže, internáty, školy v přírodě) zřizovaných krajem, obsahuje příloha č. 2. Dále obsahuje údaj o tom, zda uvedené činnosti (ubytování a stravování) provozují v hlavní, příp. mají povoleny též v doplňkové činnosti.  Informaci, zda konkrétní povolenou doplňkovou činnost jednotlivé krajské příspěvkové organizace skutečně provozují, nemáme. Informaci o kapacitě stravovacích a ubytovacích služeb poskytovaných v doplňkové činnosti nemáme. Informaci o tom, zda obecní příspěvkové organizace mají povolenu doplňkovou činnost a zda ji skutečně provozují, nemáme.

 

Jako odpověď na otázku č. 4) sdělujeme výsledky hospodaření krajských příspěvkových organizací provozujících hostinské nebo ubytovací služby v hlavní nebo doplňkové činnosti:

  • Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvková organizace. Výsledek hospodaření z doplňkové činnosti (ubytovací služby – ubytovna Doksy) – od roku 2011 do 2013 bez zisku, rok 2014: zisk 47.162 Kč (po odečtení odvedené DPH, lázeňského poplatku a poplatku za ubytovací kapacitu z lůžek). Zisk je použit na opravy a udržování majetku a provozní náklady příspěvkové organizace.
  • Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace. Zisk z doplňkové činnosti je rozhodnutím zřizovatele převáděn do rezervního fondu (příp. fondu odměn) organizace k využití v její hlavní činnosti (v tis. Kč): 2011 – 9,69, 2012 – 51,42, 2013 – 58,75, 2014 – 153,73.
  • Údaj o výsledku hospodaření jak v hlavní, tak v doplňkové činnosti za rok 2014 u škol a školských zařízeních zřizovaných krajem, obsahuje příloha č. 2. Pro upřesnění uvádíme, že mnoho příspěvkových organizací realizuje doplňkovou činnost v celé řadě dalších oblastí, takže uvedený výsledek hospodaření v doplňkové činnosti zdaleka není dosažen pouze v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Zisk z doplňkové činnosti byl a je ve všech letech, v souladu s příslušným ustanovením zákona č. 250/2000 Sb., v platném znění, a zřizovacích listin příspěvkových organizací, v plné výši využit ve prospěch hlavní činnosti příspěvkové organizace. U obecních příspěvkových organizací tyto informace nemáme.

 

Jako odpověď na otázku č. 5) sdělujeme, že:

  • Odbor kontroly Krajského úřadu Libereckého kraje provádí v souladu se schváleným Plánem kontrolní činnosti veřejnosprávní kontrolu na základě zákona č. 250/2000 Sb., v platném znění, a zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, v platném znění, u všech krajských příspěvkových organizací kromě těch, které jsou v gesci odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu. V letech 2011 – 2014 nebylo při realizovaných kontrolách u jednotlivých zařízení, která provozují hostinskou činnost a ubytovací služby zjištěno porušení rozpočtových pravidel ani porušení zřizovací listiny. U Střediska ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvkové organizace byly v roce 2014 zjištěny nedostatky při zadávání veřejných zakázek a při nedodržování podmínek nájemních smluv.
  • Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu provádí kontrolu hospodaření krajských příspěvkových organizací, které má v gesci. V Příloze č. 3 je seznam krajských příspěvkových organizací, které mají stravovací nebo ubytovací kapacitu a u nichž odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu v letech 2011 až 2014 provedl kontrolu hospodaření. Kontrolou nebylo shledáno porušení rozpočtové kázně při nakládání s finančními prostředky zřizovatele ani porušení zřizovacích listin. Zjištěna byla pouze drobná porušení spíše formálního charakteru (např. ve způsobu evidence majetku, analytice). U obecních příspěvkových organizací tyto informace nemáme.

 

 

  • Příloha č. 1 (.xls)
    83 kB
    17. 06. 2015 09:44

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky