Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace k odměnám konkrétních příjemců veřejných prostředků.

Ing. Bc. Machová (Halašková) Romana

  • 06. 12. 2011 08:00

Sdílet článek

Předmět žádosti o informace:

Poskytnutí konkrétních informací o odměnách, které jsou vypláceny osobám veřejně činným a příjemci  veřejných prostředků, a to ve smyslu příslušného paragrafu zákona č. 106/1999 Sb.

Proto žádám o poskytnutí těchto konkrétních informací u těchto osob – tedy odměn příjemců veřejných prostředků:

- hejtman kraje

- náměstek hejtmana

- uvolněný člen rady

- neuvolněný člen rady

- neuvolněný předseda výboru

- neuvolněný předseda komise

- uvolněný předseda výboru

- uvolněný předseda komise

- člen výboru

- člen komise

Žádám o poskytnutí informace o aktuálním hrubém platu měsíčně, v roce 2011, u výše uvedených. Zároveň žádám o poskytnutí všech odměn či prémií v rozmezí leden 2011 až říjen 2011, které byly těmto uvedeným příjemcům veřejných prostředků poskytnuty z veřejných prostředků mimo rámec jejich hrubého platu.

Na základě zákona č. 106/1999 Sb. žádám Liberecký kraj ještě o zodpovězení těchto otázek:

a)      Existují ještě nějaké placené funkce z veřejných prostředků, které mohou vykonávat krajští zastupitelé?

b)      Jsou jako členové komisí a výboru placeni stejně zastupitelé i  nezastupitelé?

Odpověď:

Odměňování členů zastupitelstva kraje je upraveno v § 46 – § 55  zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, a v nařízení vlády č. 37/2003 Sb., o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev. V příloze č. 2 tohoto nařízení jsou uvedeny měsíční odměny poskytované členům zastupitelstev krajů v maximální možné výši. Uvolněným členům zastupitelstva náleží měsíční odměna ve výši uvedené v této příloze, u neuvolněných členů zastupitelstva je uvedena max. výše odměny, kterou je možné poskytnout. Konkrétní výše odměn u neuvolněných členů zastupitelstva schvaluje zastupitelstvo. V případě Libereckého kraje jsou tyto odměny upraveny ve Směrnici rady kraje č. 1/2011, k odměňování neuvolněných členů Zastupitelstva Libereckého kraje, výborů Zastupitelstva Libereckého kraje a komisí Rady Libereckého kraje a k řešení náhrady mzdy nebo výdělku ušlého v souvislosti s výkonem funkce neuvolněného člena Zastupitelstva Libereckého kraje. Podle § 52 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v případě souběhu výkonu několika funkcí náleží uvolněnému členovi zastupitelstva měsíční odměna podle funkce, za kterou se poskytuje nejvyšší odměna a neuvolněnému členovi zastupitelstva lze poskytnout měsíční odměnu až do výše souhrnu odměn za jednotlivé funkce. 

Konkrétní výše měsíčních odměn stanovená v příloze č. 2 nařízení vlády č. 37/2003 Sb. činí u uvolněných členů zastupitelstva kraje do 600 000 obyvatel:

- hejtman - 77.055,- Kč

- náměstek hejtmana - 69.968,- Kč

- uvolněný člen rady - 56.231,- Kč

- uvolněný předseda výboru zastupitelstva nebo komise rady - 52.317,- Kč

Měsíční odměna neuvolněnému členovi rady může být poskytnuta podle přílohy č. 2 nařízení vlády č. 37/2003 Sb. až do výše 7.980,- Kč. U nás tato funkce zastoupena není. Nemáme z toho důvodu pro tuto funkci výši odměny stanovenou. 

Ostatní měsíční odměny máme upraveny ve Směrnici rady kraje č. 1/2011, a to v tomto rozsahu:

- neuvolněný člen zastupitelstva, který je zároveň předsedou výboru, komise - 7.600,- Kč

- neuvolněný člen zastupitelstva, který je zároveň členem výboru, komise - 5.520,- Kč

- neuvolněný člen zastupitelstva - 3.439,- Kč

V § 46 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích jsou stanoveny odměny, na které mají členové zastupitelstva nárok. Jedná se o měsíční odměnu (viz výše) a odměnu při skončení funkčního období. Jiné odměny nejsou členům zastupitelstva, uvolněným i neuvolněným pro výkon funkce, poskytovány. 

K dotazu, zda existují nějaké placené funkce z veřejných prostředků, které mohou vykonávat krajští zastupitelé uvádíme, že z prostředků Libereckého kraje nejsou žádné další finanční odměny členům zastupitelstva Libereckého kraje vypláceny.

Na základě Vašeho dotazu, zda jsou jako členové komisí a výborů placeni stejně zastupitelé i nezastupitelé uvádíme, že ve směrnici je upravena také odměna občana, který není zastupitelem, ale je členem výboru zastupitelstva kraje nebo komise rady kraje, a tato činí v případě účasti na zasedání výboru alespoň 1x za měsíc 1.900,- Kč.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky