Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace k radničnímu tisku

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 27. 06. 2012 20:51

Sdílet článek

Předmět žádosti o informaci: Žádost 106/1999 Sb. (__)

Odpověď:

na základě Vaší žádosti o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, Vám k Vašemu dotazu vztahujícímu se k radničnímu periodiku, sdělujeme následující.

1. Vydává kraj tzv. radniční periodikum? Pokud ano, žádáme zároveň zodpovězení následujících otázek.

Ano, Liberecký kraj vydává periodikum pod názvem Měsíčník Libereckého kraje.

2. V jaké periodicitě je radniční periodikum vydáváno?

Měsíčník Libereckého kraje je vydáván jednou měsíčně, pouze v měsících červenec a srpen vychází jako dvojčíslo, přičemž rozsah stran není dvounásobný.

3. Jakým způsobem jsou vybíráni členové redakční rady krajských novin?

Členové redakční rady Měsíčníku Libereckého kraje nejsou vybíráni.  Redakční rada je složena ze členů Rady Libereckého kraje. Členem redakční rady je také odborný pracovník tiskového oddělení (zaměstnanec Krajského úřadu Libereckého kraje), který zastává pozici odpovědného redaktora.

4. Seznam členů redakční rady.

Členy redakční rady tvoří členové Rady Libereckého kraje a odpovědným redaktorem je Květa Šírová, referentka oddělení tiskového a vnějších vztahů LK.

5. Jakým způsobem jsou vybíráni členové redakce a jsou pro členy redakce stanoveny nějaké profesní požadavky, které musejí splňovat? Pokud ano, žádáme o poskytnutí kopie dokumentu, který dané požadavky stanoví. Jaké jsou kompetence členů redakce?

Měsíčník Libereckého kraje je periodikum krajské samosprávy a není vytvářen prostřednictvím redakce. Krajský úřad Libereckého kraje zaměstnává referenta tiskového oddělení do jehož náplně práce spadá i tvorba Měsíčníku Libereckého kraje a který je zároveň odpovědným redaktorem. Práce odpovědného redaktora spočívá v tom, že komunikuje napříč všemi resorty (resort = působnost samosprávy za určitou oblast, např.: doprava, zdravotnictví, cestovní ruch atd.) Libereckého kraje a shromažďuje příspěvky, které jednotlivé resorty požadují uveřejnit. Tyto příspěvky poté předkládá k projednání redakční radě v podobě náhledů připravovaného čísla. Redakční rada pak rozhoduje o umístění konkrétních příspěvků v připravovaném vydání Měsíčníku Libereckého kraje a ukládá odpovědnému redaktorovi předat odsouhlasený soubor článků externímu subjektu, který zajistí sazbu a tisk periodika. Mezi kompetence členů redakční rady patří např. stanovování hlavního tématu na daný měsíc, zařazování příspěvků, schvalování konečné grafické a obsahové podoby.

6. Jakým způsobem redakční rada vykonává dohled nad obsahem a schvaluje obsah jednotlivých článků připravených k uveřejnění v radničních novinách?

Členům redakční rady jsou předány náhledy připravovaného čísla. Jednotlivé články jsou pak diskutovány při zasedání redakční rady, které se koná pravidelně ke každému připravovanému číslu měsíčníku, tedy jednou měsíčně.

7. Existuje interní předpis, který upravuje vydávání krajských novin? Pokud ano, žádáme o poskytnutí kopie tohoto dokumentu.

Liberecký kraj nemá interní předpis, který by upravoval vydávání Měsíčníku Libereckého kraje.

8. Má kraj stanovena pravidla pro přispívání veřejnosti do radničního periodika? Pokud ano, žádáme o poskytnutí kopie tohoto dokumentu.

Liberecký kraj žádná oficiální pravidla pro přispívání občanů do periodika nemá. Pokud má někdo z občanů či organizací zájem uveřejnit svůj příspěvek v Měsíčníku Libereckého kraje kontaktuje odpovědného redaktora, který příspěvek projedná v redakční radě, která o jeho publikování rozhodne.

9. Má kraj stanovena pravidla pro přispívání opozice do radničního periodika? Pokud ano, žádáme o poskytnutí kopie tohoto dokumentu.

Liberecký kraj nemá žádná oficiální pravidla pro přispívání opozice do Měsíčníku Libereckého kraje. V Měsíčníku Libereckého kraje je ale umístěna pravidelná rubrika „Politické kruhy“, do které může přispívat politická strana nebo sdružení zastoupené v Zastupitelstvu Libereckého kraje.

10. Jaké jsou celkové roční náklady na vydávání radničních novin včetně nákladů za distribuci a jaká část z této celkové sumy (vyjádřeno v %) je hrazena z rozpočtu kraje?

Celkové náklady na vydávání Měsíčníku Libereckého kraje dle schváleného rozpočtu LK pro rok 2012 jsou 4 600 000 Kč. Z této částky je hrazena sazba a tisk periodika, a to částkou ve výši cca 3 699 000,- Kč. Zbytek z celkové částky pokrývají náklady na distribuci periodika, na aktualizaci internetové verze periodika, na pronájem domény a další. Část nákladů se Libereckému kraji vrací prostřednictvím inzerce, a to v rozsahu cca 3-5% z celkových nákladů. To však odpovídá konkrétní poptávce po inzerci.  V roce 2011 se částka za inzerci pohybovala kolem částky 100 000,- Kč.

11. Jak jsou krajské noviny distribuovány (př. roznos do poštovních schránek)? Jsou distribuovány zdarma nebo jsou prodejné, popř. jaká je prodejní cena výtisku?

Měsíčník Libereckého kraje je distribuován zdarma do všech domácností v Libereckém kraji formou roznosu do poštovních schránek.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky