Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Informace o hodnocení efektivnosti KÚ v rámci přípravy stavebních investic

16. 05. 2012

Předmět žádosti o informaci: dotaz_106_3 (__)

Odpověď:  Vážený pane inženýre, na základě Vaší žádosti o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, Vám k Vašemu dotazu, jakým způsobem jsou v Libereckém kraji v rámci přípravy investic využívány metody pro hodnocení efektivnosti stavebních investic, sdělujeme následující.

Liberecký kraj používá pro posuzování efektivity stavebních projektů v předinvestiční fázi zejména dva nástroje – Studii proveditelnosti a Cost-benefit analýzu. Vzhledem k tomu, že tyto nástroje plně dostačují Evropské komisi pro posuzování projektů spolufinancovaných z finančních nástrojů Evropské unie, žádné další metody pro posuzování projektů financovaných pouze z rozpočtu kraje či spolufinancované z EU používány nejsou.

Dále uvádíme konkrétní příklady, kdy byly některé z Vámi uvedených metod Libereckým krajem v minulých letech využity. Pro projekt Centrum vzdělanosti Libereckého kraje – CVLK se zpracovávala Studie proveditelnosti včetně Cost-benefit analýzy (CBA). Pro projekt REGIOTRAM byla rovněž zpracována Studie proveditelnosti včetně Cost-benefit analýzy (CBA).

Další Vámi zmiňované metody se dle našeho názoru v ČR obecně moc nepoužívají. A to hlavně proto, že je nevyžaduje Evropská komise jako investor, respektive nejsou vyžadovány pro zpracovávání předprojektové ani projektové dokumentace v rámci projektů spolufinancovaných z finančních zdrojů Evropské unie.

Podle našich dostupných informací požití těchto metod u stavebních projektů nevyžaduje ani žádná česká legislativa, a ani v Libereckém kraji nemáme žádný vnitřní předpis, který by toto upravoval.

Mgr. Kubíčková Michaela
michaela.kubickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226383