Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace o národní kulturní památce Ještěd

Bc. Ščerbáková Markéta

  • 26. 01. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:4725|autor:Bc. Ščerbáková Markéta|email:marketa.scerbakova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 650|mobil:|aktualizace:]

Žádost o informaci ze dne 23. ledna 2007

 

Dle zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím žádám o sdělení informace o národní kulturní památce Ještěd. Zajímá mě jakým způsobem participuje Liberecký kraj na zápisu této památky na seznam kulturního dědictví UNESCO. Jaké jsou pravomoci krajského úřadu v této záležitosti a který rok se bude Ještěd o zápis ucházet. Dále jestli je možné sdělit, jaké úkony je třeba ještě projít, aby se tak stalo.

S pozdravem Michaela Stěhulová

 

 

Odpověď na žádost o informaci dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

 

Vážená paní Stěhulová,

 

podklady pro nominace památek České republiky navržených na zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO (dále jen „Seznam UNESCO“) zpracovává z pověření Ministerstva kultury ČR Národní památkový ústav. Liberecký kraj se bude na přípravě podkladů pro nominaci spolupodílet.

 

Krajský úřad Libereckého kraje je věcně a místně příslušným orgánem státní památkové péče pro národní kulturní památky podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči. Odtud také vyplývají jeho pravomoci a povinnosti.

 

Jednou z podmínek pro zapsání památky na Seznam UNESCO je, aby byla chráněna nejvyšším stupněm ochrany kulturního dědictví dané země. Toto v současné době Horský hotel a televizní vysílač Ještěd u Liberce splňuje.

Památky tvořící nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa prohlašuje vláda České republiky nařízením za národní kulturní památky. Horský hotel a televizní vysílač Ještěd u Liberce byl prohlášen národní kulturní památkou nařízením vlády č. 422/2005 Sb.

Navržení památky pro zápis na Seznam UNESCO předchází její zapsání na Indikativní seznam. Tímto seznamem dává Česká republika najevo, jaké památky má v úmyslu v navrženém období zapsat. Z Indikativního seznamu se navrhne ročně k zápisu na Seznam UNESCO památka, mající zpracovánu tzv. Velkou nominaci. Velká nominace má předepsaný rozsah, obsah a formu danou prováděcí Směrnicí Úmluvy o ochraně světového kulturního dědictví.

Každým rokem je možné předložit k zápisu na celém světě jen 30 památek, proto musí být nominace zpracována velmi precizně a promyšleně. Zápis není automatickou záležitostí, je přísně výběrovou procedurou. Návrh, který neprošel zápisem, se nemůže dát k zápisu znovu.

 

Příprava národní kulturní památky Horský hotel a televizní vysílač Ještěd u Liberce pro zapsání na Seznam UNESCO je v počáteční fázi. V současné době je ve zpracování pasportizace památky. Rozsáhlost zpracovávané oblasti vyžaduje součinnost všech subjektů, majících k uvedené památce vztah, od Národního památkového ústavu, Krajského úřadu Libereckého kraje, orgány územního plánování, až po současného majitele objektu.

 

Obsahem pasportizace:

a) identifikace památky, jejíž součástí je mapová a zákresová část památky a nárazníkové části

b) popis památky včetně její historie a jejího vývoje

c) zdůvodnění pro zápis spolu se srovávací analýzou obdobných památek, nejen na území České republiky, ale i ve světě

d) současný stav památky a faktory, které ji ovlivňují

e) ochrana a péče o památku obsahující plány péče, podporu památky z hlediska péče o ni a její začlenění do rozvojových plánů

f) dokumentační část, která obsahuje kompletní dostupnou dokumentaci k památce

g) informace o zpracovateli a předkladateli

 

Děkujeme za dotaz.

 

S pozdravem

 

Bc. Markéta Ščerbáková

 

V Liberci dne 26. ledna 2007

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky