Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace o projektu Transformace APOSS

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 25. 10. 2019 00:00

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval informace týkající se záměru výstavby objektu v k. ú. Vratislavice nad Nisou, p. p. č. 1513/1 a 1513/2 v rámci připravovaného projektu transformace s názvem „APOSS Liberec p. o. – výstavba domácností pro osoby se zdravotním postižením“.

Odpověď na žádost: Krajský úřad Libereckého kraje žadateli poskytl na CD studii prověření lokality z hlediska vhodnosti pro výstavbu objektů v rámci projektu Transformace APOSS. V příloze byly v souladu s ust. § 8a zákona o svobodném přístupu k informacím anonymizovány chráněné osobní údaje. Dále podal tyto informace o projektu:

  • Na p. p. č. 1513/1 a p. p. č 1513/2 v k. ú. Vratislavice nad Nisou, je plánována výstavba objektu pro komunitní sociální službu Domova pro osoby se zdravotním postižením pro cílovou skupinu osob s mentálním postižením a poruchami autistického spektra s maximální kapacitou 9 osob. Objekt bude charakterově koncipován jako nízkokapacitní rodinný dům v běžné zástavbě, nebude se jednat o objekt s ústavními prvky. Cílem sociální služby je začlenit osoby se zdravotním postižením do běžného sociálního prostředí a nabídnout jim kvalitu bydlení srovnatelnou se zdravou populací. Obdobným zařízením, pro představu koncepce služby, které již procesem transformace sociální služby prošlo, je OSTARA, příspěvková organizace (www.ostara.cz).
  • Investorem stavby je Liberecký kraj.
  • Umístění v lokalitě bylo zvoleno z důvodu dobré dostupnosti veřejných služeb, charakteru okolní zástavby a předpokladů pro dodržení Kritérií transformace sociálních služeb souvisejících s dotačním titulem IROP. V současné době je trendem v sociálních službách začleňovat osoby se zdravotním postižením mezi běžnou společnost a odstraňovat prvky ústavní péče z těchto služeb.
  • Odkup výše uvedených pozemkových parcel byl schválen Zastupitelstvem Městského obvodu Vratislavice nad Nisou dne 28. 8. 2019, usnesením č. 56/08/2019. Odkup předmětných parcel byl schválen Majetkovou komisí Libereckého kraje dne 24. 9. 2019, dále bude předložen ke schválení Radě Libereckého kraje dne 5. 11. 2019 a následně také  Zastupitelstvu Libereckého kraje dne 26. 11. 2019, následně bude zahájena majetkoprávní operace. Minimální kupní cena byla stanovena 6.636.850,- Kč včetně DPH (5.485.000,- Kč + DPH 21% 1.151.850,- Kč).
  • Po schválení odkupu pozemkových parcel bude zahájena projektová činnost, přesný harmonogram není vzhledem ke stavu rozpracovanosti záměru, v současné chvíli znám.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky