Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace o rozpočtu kraje, dotacích a veřejné podpoře a hospodaření s majetkem kraje

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 27. 06. 2012 21:10

Sdílet článek

Předmět žádosti o informaci: Žádost 106/1999 Sb. (__)

Odpověď:

Konkrétně žádáme o poskytnutí těchto informací týkajících se rozpočtu kraje:

1. Zveřejňuje kraj návrh rozpočtu také jinak než pouze na úřední desce a její elektronické verzi? Pokud ano, jak?

Návrh rozpočtu kraj je, v souladu s ustanoveními zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, zveřejňován na úřední desce a její elektronické verzi. Schválené rozpočty kraje jsou trvale dostupné na WEB stránkách kraje.

2. Má kraj zpracovaný a zveřejněný aktualizovaný rozpočtový výhled? Pokud ano, uveďte prosím odkaz na stránku.

Střednědobý rozpočtový výhled má kraj zpracovaný a schválený zastupitelstvem na období let 2009 - 2013. V současné době je připravován střednědobý rozpočtový výhled na období let 2013 – 2015. Střednědobý rozpočtový výhled jako pomocný nástroj střednědobého finančního plánování kraje není, ve smyslu zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, samostatně zveřejňován.

3. Jakým způsobem a kde zveřejňuje kraj veškeré schválené rozpočtové změny? V případě internetových stránek, uveďte prosím odkaz.

Schválené rozpočtové změny kraj, ve smyslu zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, samostatně nezveřejňuje. Přehled realizovaných rozpočtových změn v daném rozpočtovém roce je součástí Závěrečného účtu kraje, který je trvale dostupný na WEB stránkách kraje.

4. Řídí se změny schváleného rozpočtu kraje stejnými pravidly jako návrh rozpočtu? (zveřejnění minimálně v zákonem stanovené lhůtě, dopad změny na základní hospodářské ukazatele, komentář provázanosti s rozvojovými strategiemi kraje atd.)

Změny schváleného rozpočtu se řídí příslušnými ustanoveními zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů a vnitřními pravidly kraje, které jsou součástí schváleného rozpočtu kraje.

5. Používá kraj transparentní účet? Pokud ano, uveďte prosím odkaz na stránku, na které je účet zveřejněn.

Kraj používá standardní systém bankovních účtů, které nezveřejňuje.

6. Kolik pokut a o jaké výši dostal kraj v souvislosti s porušením rozpočtové kázně?

V loňském roce kraj uhradil 2 pokuty za porušení rozpočtové kázně v úhrnné výši 105,- Kč.

7. Vypracovává krajský úřad ekonomické analýzy dopadu v případě žádosti o úvěr?

Součástí záměru o vzetí si úvěru krajem jsou hodnocení potřebnosti a dopadů úvěru, které se po schválení záměru zastupitelstvem kraje stávají podkladem pro sestavení podmínek veřejné zakázky na poskytnutí úvěru kraji.  

 

Dále žádáme o poskytnutí těchto informací týkajících se dotací a veřejné podpory:

V rámci této sekce Vás žádáme o specifikaci, o které konkrétní dotace či dotační tituly, se Vám jedná. Těchto je velké množství a každý má svá pravidla. Prosím též o specifikaci, zda jde ve všech otázkách pouze o dotace z rozpočtu LK či dotace z EU.

 

Dále žádáme o poskytnutí těchto informací týkajících se hospodaření s majetkem kraje:

15. Zveřejňuje kraj záměr prodeje či pronájmu majetku v hodnotě vyšší než jeden milion korun také jinak než pouze na úřední desce a její elektronické verzi? Pokud ano, jak?

Prodeje uskutečňované přes otevřené nabídkové řízení jsou vyjma zveřejnění na úřední desce dále inzerovány v tisku, na internetu a nemovitosti bývají označovány prodejní plachtou.

16. Má kraj stanovena interní pravidla pro hospodaření s nemovitým majetkem? Pokud ano, žádáme o poskytnutí tohoto dokumentu.

Hospodaření s nemovitým majetkem kraje je upraveno ve Směrnici Rady Libereckého kraje č. 1/2005 o nakládání s nemovitým majetkem Libereckého kraje ve znění novelizace č. 3.

17. Má kraj stanovena interní pravidla pro hospodaření s movitým majetkem? Pokud ano, žádáme o poskytnutí tohoto dokumentu.

Směrnice Rady Libereckého kraje č. 2/2005 o nakládání s movitým majetkem Libereckého kraje.

18. V kolika případech od listopadu 2008 použil krajský úřad při prodeji majetku elektronické aukce?

Nikdy.

19. V kolika případech od listopadu 2008 použil krajský úřad při pronájmu majetku elektronické aukce?

Nikdy.

20. Zveřejňuje kraj na internetových stránkách či jiném dálkově přístupném místě přehledný a ucelený seznam nemovitého majetku kraje s uvedením jeho současného využití? Pokud ano, uveďte prosím odkaz na příslušnou stránku.

Nezveřejňuje.

21. Zveřejňuje kraj na internetových stránkách či jiném dálkově přístupném místě dokumentaci proběhlých investičních akcí? Pokud ano, uveďte prosím odkaz na příslušnou stránku.

Zveřejňuje na Profilu zadavatele, dle Novely zákona o zadávání veřejných zakázek

22. Má kraj zřízenu škodní komisi eventuálně škodní výbor? Pokud ano, uveďte prosím jména členů tohoto orgánu a jejich politickou příslušnost, pakliže jde o členy zastupitelstva kraje.

Krajský úřad má vydanou organizační směrnici ředitele číslo OS-15/07/05, která stanovuje postup při zřizování a činnosti škodních komisí na Krajském úřadě Libereckého kraje. Na jejím základě je ředitelem krajského úřadu jmenována pouze jedna pětičlenná škodní komise zabývající se majetkovými škodní případy ve složení:

Ing. Jana Štancíková                odbor ekonomický, oddělení účetní evidence

JUDr. Helena Vašková            odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, oddělení organizační a kontrolní

Mgr. Marie Filipová                 odbor kancelář ředitele, vedoucí odboru

Bc. Tomáš Charypar               odbor kancelář ředitele, oddělení hospodářské správy

Vladimíra Zítková                    odbor kancelář ředitele, oddělení hospodářské správy

 

V případech, kdy se řeší škodní případy jiného typu, např. prohrané soudní spory, pokuty apod., je ředitelem krajského úřadu jmenována ke konkrétnímu případu škodní komise v jiném složení, tedy se zastoupením odborníků v dané oblasti.

 

Ředitel krajského úřadu jmenuje do škodní komise vždy pouze zaměstnance krajského úřadu, nikoli členy zastupitelstva kraje. 

23. Vede kraj veřejně přístupnou elektronickou evidence smluv uzavřených krajem? Pokud ano, uveďte prosím odkaz na příslušnou stránku.

Liberecký kraj ani krajský úřad nevede veřejně přístupnou elektronickou evidenci smluv uzavřených krajem.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky