Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace – platy a odměny

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 28. 06. 2013 08:42

Sdílet článek

Předmět žádosti o informace:

V souladu se zákonem č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím si Vás dovoluji požádat o poskytnutí údajů o výši platu včetně odměn a dále jakýchkoliv jiných finančních prostředků poskytnutých z veřejných zdrojů hejtmanovi Libereckého kraje, řediteli Krajského úřadu a vedoucím jednotlivých odborů zřízených při Krajském úřadu Libereckého kraje. 

Odpověď:

Jaká je výše platu včetně odměn a dále jakýchkoliv jiných finančních prostředků poskytnutých z veřejných zdrojů hejtmanovi Libereckého kraje?

Hejtmanovi náleží za výkon funkce uvolněného člena zastupitelstva podle zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, odměna, která se vyplácí z rozpočtových prostředků kraje. Měsíční odměna hejtmana Libereckého kraje je stanovena v souladu s nařízením vlády č. 37/2003 Sb. o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev. Toto nařízení v § 1 upravujícím měsíční odměnu uvolněným členům zastupitelstev v odstavci 1 uvádí: „Uvolněným členům zastupitelstev náleží za výkon funkce měsíční odměna ve výši uvedené v přílohách č. 1, 2 a 3 tohoto nařízení.“ Konkrétně odměna hejtmanovi je uvedena v příloze č. 2. Výše odměny závisí na počtu obyvatel kraje. Liberecký kraj patří mezi kraje, které mají do 600 000 obyvatel, a tak je výše odměny stanovena na 77 055 Kč.

Jiné odměny nejsou hejtmanovi Libereckého kraje z rozpočtu Libereckého kraje poskytovány.

 

Jaká je výše platu včetně odměn a dále jakýchkoliv jiných finančních prostředků poskytnutých z veřejných zdrojů řediteli Krajského úřadu Libereckého kraje?

Odměňování ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje je prováděno v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, v souladu s nařízením vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, a také v souladu s nařízením vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě.

Celkovou výši platu ředitele úřadu určují platová třída, platový stupeň, příplatek za vedení a osobní příplatek. Dále mu může být přiznána mimořádná odměna.

Platová třída

Pro zařazení zaměstnance do platové třídy je rozhodující druh práce sjednaný v pracovní smlouvě. Charakteristiky jednotlivých platových tříd jsou uvedeny v příloze k zákonu č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Nařízením vlády č. 222/2010 Sb. o katalogu prací ve veřejných službách a správě, je stanoveno zařazení prací ve veřejných službách a správě do příslušných platových tříd. Zaměstnavatel podle nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, zařadí zaměstnance podle § 123 odst. 2 zákoníku práce do platové třídy, ve které je podle nařízení vlády, kterým se stanoví katalog prací, zařazena nejnáročnější práce, jejíž výkon zaměstnavatel na zaměstnanci požaduje. V souladu s tím je ředitel Krajského úřadu Libereckého kraje je zařazen do 15 třídy. Platový tarif v 15. platové třídě je v příloze výše uvedeného nařízení vlády stanoven podle let započitatelné praxe v rozmezí od 23.180,- Kč do 34.850,- Kč.

Platový stupeň

Zařazení zaměstnance do platového stupně se odvíjí od tzv. započitatelné praxe. Touto dobou se rozumí jednak doba výkonu práce, při které zaměstnanec získával zkušenosti, znalosti a odborné vědomosti využitelné pro výkon požadované práce (praxe v oboru požadované práce a jiná praxe) a také doby, které jsou době výkonu práce postaveny naroveň (doba péče o dítě a doba výkonu vojenské základní či náhradní služby nebo civilní služby). Platový stupeň je u všech zaměstnanců stanovován v souladu s nařízením vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Příplatek za vedení

Vedoucímu zaměstnanci přísluší příplatek za vedení, a to podle stupně řízení a náročnosti řídící práce. Příplatek za vedení je vedoucím zaměstnancům úřadu stanovován v souladu se zněním § 124 odstavce 3 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. Ředitel krajského úřadu spadá do 4. stupně řízení, pro který platí, že tento vedoucí zaměstnanec je statutárním orgánem, který řídí vedoucí zaměstnance na 2. stupni řízení (v úřadu jsou vedoucími zaměstnanci na 2. stupni řízení vedoucí odborů). Výše tohoto příplatku v případě ředitele úřadu je stanovena v souladu s touto právní úpravou v rozpětí 30 – 60 % z platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zařazen.

Osobní příplatek

Osobní příplatek je složkou platu, která umožňuje zaměstnavateli ocenit individuální výsledky práce. Výši osobního příplatku je možné měnit a případně jej i odejmout v závislosti na posouzení kvality práce a výkonnosti zaměstnance zaměstnavatelem. O výši osobního příplatku ředitele rozhoduje hejtman Libereckého kraje. Výše příplatku může být až 50 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec úřadu zařazen. V případě, kdy je tento zaměstnanec vynikajícím, všeobecně uznávaným odborníkem, může mu být tento příplatek, v souladu s ustanovením § 131 odstavce 2 zákoníku práce č. 262/2006 Sb., poskytnut až do výše 100 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v příslušné platové třídě.

Mimořádná odměna

Zaměstnanci, který úspěšně splnil mimořádný nebo zvlášť významný pracovní úkol, je možné v souladu s § 134 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. poskytnout odměnu. Odměnu řediteli úřadu přiznává hejtman Libereckého kraje.

 

Jaká je výše platu včetně odměn a dále jakýchkoliv jiných finančních prostředků poskytnutých z veřejných zdrojů vedoucím odborů Krajského úřadu Libereckého kraje?

Odměňování vedoucích odborů Krajského úřadu Libereckého kraje je prováděno v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, v souladu s nařízením vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, a také v souladu s nařízením vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě.

 

Výši platu vedoucího odboru Krajského úřadu Libereckého kraje určují, obdobně jako u ředitele krajského úřadu, platová třída, platový stupeň, příplatek za vedení a osobní příplatek. Dále mu může být přiznána mimořádná odměna.

Platová třída

Pro zařazení zaměstnance do platové třídy je rozhodující druh práce sjednaný v pracovní smlouvě. Popisy jednotlivých tříd jsou uvedeny v přílohách nařízení vlády č. 222/2010 Sb. o katalogu prací ve veřejných službách a správě. Zaměstnavatel podle nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, zařadí zaměstnance podle § 123 odst. 2 zákoníku práce do platové třídy, ve které je podle nařízení vlády, kterým se stanoví katalog prací, zařazena nejnáročnější práce, jejíž výkon zaměstnavatel na zaměstnanci požaduje. Vedoucí odborů na Krajském úřadě Libereckého kraje jsou zařazeni do 13. až 14. platové třídy. Platový tarif ve 13. platové třídě je v příloze výše uvedeného nařízení vlády stanoven podle let započitatelné praxe v rozmezí od 19.680,- Kč do 29.590,- Kč. Platový tarif ve 14. platové třídě je v příloze výše vedeného nařízení vlády stanoven podle let započitatelné praxe v rozmezí od 21.360,- Kč do 32.110,- Kč.

Platový stupeň

Zařazení zaměstnance do platového stupně se odvíjí od tzv. započitatelné praxe. Touto dobou se rozumí jednak doba výkonu práce, při které zaměstnanec získával zkušenosti, znalosti a odborné vědomosti využitelné pro výkon požadované práce (praxe v oboru požadované práce a jiná praxe) a také doby, které jsou době výkonu práce postaveny naroveň (doba péče o dítě a doba výkonu vojenské základní či náhradní služby nebo civilní služby). Platový stupeň je u všech zaměstnanců stanovován v souladu s nařízením vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Příplatek za vedení

Vedoucímu zaměstnanci přísluší příplatek za vedení, a to podle stupně řízení a náročnosti řídící práce. Příplatek za vedení je vedoucím zaměstnancům úřadu stanovován v souladu se zněním § 124 odstavce 3 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. Vedoucí odboru na Krajském úřadě Libereckého kraje je vedoucím zaměstnancem na 2. stupni řízení, který řídí vedoucí zaměstnance na 1. stupni řízení (v úřadu jsou vedoucími zaměstnanci na 1. stupni řízení vedoucí zaměstnanci, kteří řídí práci podřízených zaměstnanců). Výše tohoto příplatku tak je podle zákoníku práce stanovena v rozpětí 15 – 40 % z platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je konkrétní vedoucí odboru zařazen. U vedoucích odborů na úřadě je příplatek za vedení stanoven podle nastavených kritérií, kterými je počet řízených oddělení, počet podřízených zaměstnanců, počet a náročnost řízených agend, apod.

Osobní příplatek

Osobní příplatek je složkou platu, která umožňuje zaměstnavateli ocenit individuální výsledky práce. Výši osobního příplatku je možné měnit a případně jej i odejmout v závislosti na posouzení kvality práce a výkonnosti zaměstnance zaměstnavatelem. O výši osobního příplatku vedoucího odboru rozhoduje ředitel úřadu. Výše příplatku může být až 50 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je konkrétní vedoucí odboru zařazen. V případě, kdy je tento zaměstnanec vynikajícím, všeobecně uznávaným odborníkem, může mu být tento příplatek, v souladu s ustanovením § 131 odstavce 2 zákoníku práce č. 262/2006 Sb., poskytnut až do výše 100 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v příslušné platové třídě.

Mimořádná odměna

Zaměstnanci, který úspěšně splnil mimořádný nebo zvlášť významný pracovní úkol, je možné v souladu s § 134 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. poskytnout odměnu. Odměnu vedoucímu odboru přiznává ředitel úřadu.

Celková částka, která byla v roce 2012 vyplacena na platech a odměnách všem zaměstnancům Krajského úřadu Libereckého kraje z rozpočtu Libereckého kraje, činí 123.623.236,- Kč. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky