Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Informace – projednání Národního památkového ústavu s Libereckým krajem ve věci zřízení nových pracovišť

16. 08. 2012

Předmět žádosti o informace: 

Žádám o informaci,

zda Národní památkový ústav jednal k krajem ve smyslu ust. § 32 odst. 3 zák. č. 20/1987 Sb. o zřízení svých nových pracovišť (“Odborná organizace státní památkové péče si pro zajištění činností pro  výkon  státní  památkové  péče  vytváří  se souhlasem ministerstva kultury  a  po  projednání  s  krajem krajská, popřípadě i další územní odborná pracoviště (střediska)”)

srov. literarky.cz/domov/politika/10807-haek-hrady-a-zamky-na-morav-by-mly-byt-izeny-z-brna

Památkový ústav počítá s tím, že se v budoucnu oddělí správa státních hradů a zámků, jichž je asi sto, od klasické památkové péče. Z úsporných důvodů budou mít správy hradů a zámků v ČR čtyři pracoviště: v Praze, Plzni, Sychrově a Kroměříži.

- zda NPÚ oslovil již kraj s tím, že by záměr hodlal projednat,

- v jakém časovém horizontu

- zda poskytl již kraji podkladové materiály a jaké?

Odpověď:

O reorganizaci Národního památkového ústavu (dále jen „NPÚ“), byl Liberecký kraj i ostatní kraje ČR informovány s předstihem hned několikrát. O podobě reorganizace a jejích dopadech na NPÚ a případně i na kraje byly kraje poprvé oficiálně informovány na jednání Komise pro kulturu a památkovou péči Rady Asociace krajů ČR dne 21. 10. 2011 v Uherském Hradišti. Informaci podala náměstkyně ministryně kultury PhDr. Anna Matoušková a generální ředitelka NPÚ Ing. arch. Naděžda Goryczková. Další informace byly krajům poskytnuty na dalších jednáních výše zmíněné komise 9. 3. 2012 v Klatovech a 15. 6. 2012 v Chebu. Problematika byla na jednáních komise podrobně diskutována, všechny dotazy krajů byly zodpovězeny. Žádné podrobnější podklady nebyly vzhledem k množství poskytnutých informací požadovány. Liberecký kraj nemá k reorganizaci žádné zásadní připomínky.

Mgr. Kubíčková Michaela
michaela.kubickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226383