Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace – trestní stíhání vedené proti zastupitelům Statutárního města Liberce

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 15. 12. 2013 13:16

Sdílet článek

Předmět žádosti:

 

Vážení,

na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, si Vás dovolujeme požádat o níže specifikované informace, týkající se trestního stíhání, vedenému proti zastupitelům města Liberce u Okresního soudu v Liberci pod sp.zn. 3 t 32/2011 (prodej pozemků, ačkoli při jednání zastupitelstva byla zpochybněna jejich cena). Podle našich informací byl Krajský úřad Libereckého kraje v tomto trestním řízení ustanoven jako opatrovník Statutárního města Liberec.

Konkrétně žádáme o tyto informace: výši škody, kterou Krajský úřad Libereckého kraje (jako opatrovník Statutárního města Liberec) v řízení uplatnil, a datum, kdy byla škoda u soudu uplatněna.

Odpověď:

Především je nutné uvést, že Krajský úřad Libereckého kraje (dále jen „KÚLK“) zaslal dne 15.7.2013 Okresnímu soudu v Liberci opakovanou žádost o zproštění ustanovení opatrovníkem k výkonu práv poškozeného v předmětném trestním řízení (vedeném u Okresního soudu v Liberci pod č.j. sp.zn. 3 T 32/2011). Jako důvod pro zproštění opatrovnictví KÚLK uvedl, že někteří z obžalovaných v této trestní věci jsou nyní členy Zastupitelstva Libereckého kraje, jedná                se konkrétně o statutární náměstkyni hejtmana Bc. Zuzanu Kocumovou a člena zastupitelstva kraje MUDr. Vladimíra Šámala, Ph.D. Důvodem pro ustanovení KÚLK opatrovníkem byla totiž skutečnost, že v době zahájení trestního řízení byli někteří obvinění členy Zastupitelstva Statutárního města Liberec (dále jen „SML“) a státní zástupce se obával, že by jednání statutárních orgánů města mohlo být ovlivněno a nemuselo by být v souladu se zájmy města.

Soud však na žádost KÚLK  o zproštění ustanovení opatrovníkem do dnešního dne oficiálně nereagoval a k telefonickému dotazu Právního odboru KÚLK (dále jen „PO“) před zahájením hlavního líčení ve věci (21. 10. 2013 – 25. 10. 2013) bylo pouze soudem sděleno, že ke zproštění opatrovnictví nedošlo, protože nepovažuje důvody uvedené KÚLK za dostatečné.

Dne 7.8.2013 bylo požádáno SML, dopisem adresovaným primátorce, o sdělení, zda se domnívá,   že SML vznikla škoda a případně v jaké výši, a také o zaslání relevantních dokumentů. Následně byla PO dne 2. 9. 2013 doručena odpověď. V této odpovědi SML sděluje, že sporná cena za prodaný pozemek byla řádně spočítána podle tehdy platného vnitřního předpisu, a že tedy podle názoru SML škoda nevznikla. K odpovědi SML je přiložen příslušný materiál Zastupitelstva SML, včetně části zápisu ze zasedání a následně uzavřené kupní smlouvy. Ze zaslaných podkladů vyplývá pouze to, že ohledně prodeje předmětného pozemku byly mezi zastupiteli SML spory už při rozhodování o jeho prodeji a někteří členové zastupitelstva SML se domnívali, že prodej může být pro SML nevýhodný.

K tomu je nutno dodat, že způsobení škody (a to škody nikoli malé) je základním znakem skutkové podstaty projednávaného trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku podle ustanovení § 255 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon. Není tedy možné, aby KÚLK znal odpověď na něco, co je teprve předmětem samotného soudního řízení. Otázku vzniku škody, a komu byla způsobena, mimoto soud v trestním řízení zkoumá z úřední povinnosti.

Jak je z výše uvedeného zřejmé, žádná škoda tak KÚLK, jakožto opatrovníkem ustanoveným k výkonu práv poškozeného, v tomto trestním řízení nemohla být a nebyla uplatněna.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky