Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace týkající se kulturních památek na území LK

Mgr. Prandnerová Lucie

  • 04. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6583|autor:Mgr. Prandnerová Lucie|email:lucie.prandnerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 420|mobil:|aktualizace:]

1. Počet a seznam kulturních památek na území kraje.

Krajský úřad Libereckého kraje není podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, oprávněn vést seznam kulturních památek. Tento seznam vede na základě zmocnění daného zákonem v ustanovení § 32 odst. 2 písm. d) zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, odborná organizace státní památkové péče, tj. Národní památkový ústav. Je možné se obrátit přímo na Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, se sídlem Jablonecká ul. 642/23, Liberec 1, PSČ 460 01, tel. 485 222 411, popř. liberec@liberec.npu.cz. Informace z Ústředního seznamu kulturních památek jsou dostupné také na webových stránkách Národního památkového
ústavu (
http://www.npu.cz – záložka monument nebo přímo
http://monumnet.npu.cz/monumnet.php). Zde ovšem nejsou zveřejněny informace o movitých kulturních památkách.

K počtu kulturních památek - k 31. 12. 2007 (podle výroční zprávy Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci) bylo na území Libereckého kraje prohlášeno za kulturní památky celkem 3.378 památek, z toho bylo 2.248 nemovitých kulturních památek a 1.130 movitých kulturních památek. Bohužel Vám nejsme schopni poskytnout zcela aktuální údaje, neboť tento stav se neustále vyvíjí, u některých památek bylo prohlášení v průběhu tohoto roku zrušeno, v případě, že ztratily hodnoty, pro které byly za kulturní památky prohlášeny, a naopak nové objekty byly za kulturní památky prohlášeny. Tyto údaje jsou zadávány Národním památkovým ústavem do Ústředního seznamu kulturních památek postupně a se zpožděním.


2. Jak se Liberecký kraj zasazuje o jejich ochranu, popřípadě, které památky byly v loňském roce 2007 zrekonstruovány.

Liberecký kraj v samostatné působnosti poskytuje vlastníkům kulturních památek finanční podporu na zvýšené náklady spojené s obnovou kulturních památek, popř. v souvislosti s dalšími akcemi jako jsou Dny evropského dědictví. Připravil publikaci o kulturních památkách v kraji, která je v současné době přístupná pouze na webových stránkách Libereckého kraje (http://kultura.kraj-lbc.cz/page1424). V přenesené působnosti plní Krajský úřad Libereckého kraje, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu úkoly svěřené mu zákonem v ustanovení § 28 odst. 1 a 2 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči.


3. Kolik finančních prostředků z rozpočtu kraje bylo na tyto opravy poskytnuto.

V roce 2007 rozdělila Rada kraje částku 513.000,- Kč na obnovu kulturních památek v Libereckém kraji z Grantového fondu – program č. G-12  - Program podpory obnovy kulturních památek, z těchto prostředků bylo obnoveno 6 kulturních památek. Z rozpočtu Libereckého kraje byla v roce 2007 uvolněna částka ve výši 1.400.000,- Kč a  z ní byla podpořena obnova dalších 12 kulturních památek. Bližší informace k obnově podpořených kulturních památek z rozpočtu kraje naleznete opět na webových stránkách Libereckého kraje (http://www.kraj-lbc.cz/page2061). V případě, že Vás zajímá, kolik bylo obnoveno památek v kraji celkem, nejsem Vám schopna tento dotaz zodpovědět, neboť kulturní památky na území se nacházejí většinou v soukromém vlastnictví a je na vlastnících kdy a jak památku obnoví.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky