Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace týkající se povinné registrace sdružení právnických osob podle par. 20i odst. 2 a 3 občanského zákoníku

Ing. Bc. Halašková Romana

  • 19. 03. 2009 09:45

Sdílet článek

Předmět žádosti o poskytnutí informace:

Žádám dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (ve znění doplňků) o informaci týkající se povinné registrace sdružení právnických osob podle § 20i odst. 2 a odst. 3 občanského zákoníku. Jde mi o sdělení obchodních jmen právnických osob a sdělení jejich zástupců, které byly uvedeny v zakladatelské smlouvě sdružení Česká účetní rada (IČO:  26983567) a v zápise z ustavující členské schůze,  o sídlo sdružení a o výčet orgánů, kterými sdružení jedná včetně jmen osob vykonávajících jejich působnost. Postačí mi první stav a  aktuální stav u údajů, které by se mohly měnit v průběhu fungování uvedeného sdružení.

Žádám též o informaci, zda Krajské úřady musí evidovat též případné přistupující členy takových sdružení. Pokud ano, žádám o seznam dalších členů sdružení Česká účetní rada a jejich zástupců. 

Podle údajů, které jsem zjistil na Ministerstvu vnitra, oddělení sdružování, Praha 4 - Pankrác, mělo zde být sdružení Česká účetní rada zaregistrováno též jako občanské sdružení v roce 2004. K první písemnosti určené pro MV ČR jsem si poznamenal, že byl m.j. přiložen návrh smlouvy z 28. 7. 2004 o sdružení dle § 20f občanského zákona k založení České účetní rady. Ve smlouvě bylo označeno pět účastníků, tj. právnických osob, které byly uvedeny i na prezenční listině s otisky razítek a podpisy jejich zástupců. V návrhu smlouvy pro MV ČR chyběl podpis jedné osoby. MV ČR zapsalo prvou písemnost České účetní rady (návrh registrace) do seznamu písemností s datem 4.10. 2004. V registru občanských sdružení na internetu, které vede ČSÚ, vznikla Česká účetní rada dne 29.11.2004 a její současné sídlo by mělo být v Praze 3, Olšanská 1a. Na této adrese již delší dobu nesídlí, takže hodlám podat návrh na MV ČR k rozpuštění tohoto sdružení podle zákona o sdružování občanů.  

Odpověď:

Registr zájmových sdružení právnických osob pro území Libereckého kraje dle ustanovení § 20f až § 20j zákona č. 40/1964 Sb, občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů vede Krajský úřad Libereckého kraje, právní odbor. Jedná se o neveřejný registr, ve kterém se sdružení Česká účetní rada – IČ: 26983567, nevyskytuje.

Krajské úřady při vedení registru zájmových sdružení právnických osob a dobrovolných svazků obcí postupují v souladu s výše uvedeným právním předpisem a případě, že dojde k jakékoliv změně u zájmového sdružení právnických osob nebo dobrovolného svazku obcí, musí být tato změna oznámena Krajskému úřadu Libereckého kraje, aby údaje v registru mohly být aktualizovány. Změna musí proběhnout v souladu s registrovanými stanovami a musí být prokazatelně doložena. Změny se vždy předkládají ve dvou vyhotoveních a krajský úřad po registraci vrací jedno vyhotovení potvrzené zpět navrhovateli. 

Registr zájmových sdružení právnických osob a dobrovolných svazků obcí je veden dle místní příslušnosti, a protože Česká účetní rada má sídlo v Praze, nemusela proběhnout registrace u našeho úřadu. 

Doporučujeme Vám obrátit se na Ministerstvo vnitra, odbor všeobecné správy, oddělení sdružování, který vede neveřejný registr občanských sdružení dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování ve znění pozdějších předpisů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky