Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace týkající se symbolů LK

Denis Tomáš

  • 14. 07. 2008 00:00

Sdílet článek

1. Jaké symboly používá Liberecký kraj?

Jako symboly Libereckého kraje jsou používány:

znak Libereckého kraje,

vlajka Libereckého kraje,

logotyp Libereckého kraje.

Použití znaku: použití znaku se řídí obecně závaznou vyhláškou kraje č. 3/2004 o znaku a vlajce Libereckého kraje, která upravuje zákon číslo 129/2000 Sb., o krajích.

Logo Libereckého kraje se používá všude tam, kde se Liberecký nějakou měrou podílí např. na kulturní, sportovní akci, a nebo v případě, že se podílí na vzniku nějaké publikace, letáku, jiné tiskovině či vizuálním projevu, které se týkají Libereckého kraje atd.

Krajské logo slouží pro propagaci Libereckého kraje, proto se používá všude tam, kde je potřeba zviditelnit Liberecký kraj např. propagační předměty, akce, na kterých se podílí, jeho příspěvkové organizace atd.

Použití loga upravuje jednotný vizuální styl. Upravuje také jeho správné barevné použití.

 

2. Patří mezi symboly také barvy kraje, slavnostní řetěz hejtmana či patron kraje?

Barvy kraje: mezi symboly Libereckého kraje nepatří i když jejich použití ve znaku, vlajce či na logotypu je jasně dáno jednotným vizuálním stylem, který byl k tomuto speciálně sepsán a určuje použití znaku i logotypu. Jednotný vizuální styl dává jasné pokyny, jak má vlajka, znak, logotyp a další jiné atributy s tím spojné (závěsný odznak, pamětní medaile……atd.) vypadat.

Závěsný odznak Libereckého kraje (řetěz hejtmana): mezi symboly Libereckého kraje nepatří ani závěsný odznak Libereckého kraje. Je součástí jednotného vizuálního stylu a slouží pro oficiální reprezentaci Libereckého kraje. Hejtman má právo ho užívat při významných příležitostech. Rada kraje může stanovit, v kterých případech může tento odznak užívat jiný člen zastupitelstva nebo ředitel úřadu. Závěsný odznak má uprostřed velký znak Libereckého kraje.

Patron kraje: mezi symboly nepatří ani patronka kraje, kterou byla na jaře roku 2002 dle usnesení zastupitelstva č. 21/02/ZK schválena Zdislava z Lemberka.

 

3. Při jakých příležitostech používá Liberecký kraj logo a kdy znak? 
 

Právo užívat obecní symboly uděluje předseda Poslanecké sněmovny na základě doporučení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu (VVVKMT). Žádosti o udělení obecních symbolů projednává podvýbor pro heraldiku a vexilologii, který je součástí VVVKMT. Jednání podvýboru jsou ze zákona č. 90/1995 Sb. v platném znění, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, neveřejná. Členy podvýboru pro heraldiku a vexilologii jsou poslanci Parlamentu České republiky. Podvýbor stanoví expertní skupinu, která je jeho poradním orgánem a je složena z odborníků v oboru heraldiky (nauka o znacích) a vexilologie (nauka o vlajkách).

Dle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích § 5 odst. 4 kraje a jimi zřízené nebo založené organizační složky a právnické osoby mohou užívat znak a vlajku kraje. Jiné subjekty mohou užívat znak kraje jen s jeho souhlasem. K užívání vlajky kraje není nutný jeho souhlas.

Dalším symbolem Libereckého kraje je logo Libereckého kraje (logotyp), které vyhrálo v roce 2002 ve veřejné soutěži a jeho autorem je renomovaný grafik Jiří Chalupa. Užití loga jako symbolu je výsadním právem každého kraje. Zákon toto již nijak neurčuje, a proto záleží na každém kraji, co bude používat jako svůj symbol.

V roce 2020 došlo k barevné úpravě logotypu Libereckého kraje, kterou navrhl Jan Zeman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky