Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace – výběrové řízení před uzavřením smlouvy o poskytování a úhradě hrazených sužeb – všeobecná sestra – domácí zdravotní péče

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 09. 01. 2014 22:17

Sdílet článek

Předmět žádosti: ZDE

Odpověď:

Seznam otázek:

  1. Jména všech hlasujících členů komise tj.
    • Zástupce krajského úřadu. Ve struktuře: jméno, funkci a jméno osoby, kterou byl hlasováním pověřen, kopii originálu pověření.
    • Zástupce příslušné profesní organizace. Ve struktuře: jméno, funkci a jméno osoby, kterou byl hlasováním pověřen, kopii originálu pověření.
    • Odborník pro druh zdravotní péče, která má být uchazečem poskytována. Ve struktuře: jméno, funkci a jméno osoby, kterou byl hlasováním pověřen, kopii originálu pověření.
  2. Jméno předsedající výběrové komise, způsob jakým byl předsedou výběrové komise jmenován, kým byl jmenován, dále
    • Kopii originálu jmenování nebo
    • byl-li předsedající výběrové komise volen kopii zápisu o hlasování.
  3. Vzhledem k tomu, že členy komise nemohou být osoby, u nichž jsou pochybnosti o jejich nepodjatosti, a osoby blízké uvedeným osobám
    • Prohlášení, zda-li předseda výběrové komise požadoval prohlášení jednotlivých členů výběrové komise o neexistenci podjatosti
    • Kopii prohlášení jednotlivých členů výběrové komise o neexistenci podjatosti.
  4. Je zástupce kraje hlasující jako člen výše uvedené komise povinen hlasovat v souladu               se schváleným programem rozvoje libereckého kraje především části B3b – Zajištění dostupnosti   a kvality zdravotní péče a sociálních služeb, podpora zdravého životního stylu – oblast zdravotní péče, specificky v části B3b.2.c Podpora komerčních aktivit poskytovatelů zdravotních služeb v Libereckém kraji s cílem získání dalších finančních prostředků?
  5. Zástupce kraje hlasoval PRO nebo PROTI?
  6. Podle jakých pokynů či kritérií se zástupce kraje při svém hlasování řídil?
  7. Existuje u zástupce kraje podjatost?
  8. V případě, že neexistuje u zástupce kraje podjatost, žádáme o zaslání písemného prohlášení o neexistenci podjatosti.
  9. Je zástupce kraje povinen se řídit schváleným programem rozvoje Libereckého kraje?
  10. Je zástupce kraje povinen se řídit usnesením Rady kraje či usneseními Zastupitelstva?
  11. Přehled výběrových řízení v oboru všeobecná sestra – domácí zdravotní péče za období            od 9. 10. 2008 do 9. 10. 2013 v rozsahu:
    • Termíny všech výběrových řízení, včetně jmen účastníků
    • Ke každému výběrovému řízení informaci, zda zástupce kraje hlasující jako člen komise hlasoval PRO nebo PROTI
    • Jméno osoby, která jako zástupce kraje hlasující jako člen komise v jednotlivých hlasováních hlasoval

 

Odpovědi na otázky:

Ad. 1) Dle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, jsou výběrová řízení výkonem přenesené působnosti a v komisi je zástupce krajského úřadu (Krajského úřadu Libereckého kraje) nikoliv zástupce kraje (Libereckého kraje).

Dle § 48 odst. 1) jsou členy komise:

  • Zástupce krajského úřadu – Mgr. Kateřina Gerö, vedoucí správního oddělení odboru zdravotnictví KÚ LK – pověření vyplývá z Organizačního řádu Krajského úřadu Libereckého kraje a z pracovní náplně
  • Zástupce příslušné profesní organizace – Česká asociace sester – Lenka Urbánková (pověření viz příloha č. 2)
  • Zástupce zdravotní pojišťovny
  • Zástupce pro druh zdravotní péče, která má být uchazečem poskytována – Věra Sláčalová, krajský konzultant pro obor domácí péče (Smlouva o spolupráci s krajskými konzultanty č. OLP/2922/2008 – viz příloha č. 3)

Složení všech členů komisí pro výběrová řízení konaná dne 11. 12. 2013 je v příloze č. 1 – tento seznam byl vyvěšen v den konání výběrového řízení na dveřích zasedací místnosti. Členové komise se uchazečům osobně na výběrovém řízení představují. 

 

Ad. 2) Dle § 49 zákona o veřejném zdravotním pojištění, jde-li o výběrové řízení, jehož vyhlašovatelem je krajský úřad, je předsedou komise zástupce krajského úřadu. Viz odpověď na otázku č. 1.

 

Ad. 3) Členové komise podepisují čestné prohlášení o nepodjatosti (viz příloha č. 4).

 

Ad. 4) Hlasování zástupce krajského úřadu je plně v souladu s Programem rozvoje Libereckého kraje aktualizovaného v roce 2012, kde v dílčím opatření B. 3a zajištění dostupnosti a kvality zdravotní péče, podpora zdravého životního stylu je  jako jedna z aktivit naplňujících opatření – podpora rozvoje domácí péče, ovšem vycházející ze slabých stránek SWOT analýzy, která hovoří    o  nevhodném rozmístění poskytovatelů domácí péče na  území Libereckého kraje.

 

Ad. 5) Zástupce krajského úřadu hlasoval PROTI.

 

Ad. 6) Viz odpověď na otázku č. 4.

 

Ad. 7) Zástupce krajského úřadu není podjatý (viz příloha č. 4 – čestné prohlášení o nepodjatosti).

 

Ad. 8) Viz příloha č. 4 – čestné prohlášení o nepodjatosti.

 

Ad. 9) Působnosti stanovené krajskému úřadu podle zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou výkonem přenesené působnosti. Program rozvoje Libereckého kraje pořizuje samospráva Libereckého kraje. Zástupce krajského úřadu při výběrových řízení dle zákona o veřejném zdravotním pojištění není povinen se řídit Programem rozvoje Libereckého kraje. Koncepční materiály Libereckého kraje při výkonu přenesené působnosti jsou plně respektovány. Hlasování zástupce krajského úřadu bylo plně v souladu s tímto programem (viz odpověď na otázku č. 4).

 

Ad. 10) Rada kraje je výkonným orgánem kraje v oblasti samostatné působnosti. Při výkonu své působnosti odpovídá zastupitelstvu kraje. Rada kraje i zastupitelstvo kraje může rozhodovat ve věcech přenesené působnosti, jen stanoví-li tak zákon. Výběrová řízení dle zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou výkonem přenesené působnosti a nelze tudíž v tomto případě obě oblasti působnosti slučovat.

 

Ad. 11) Přehled výběrových řízení v oboru všeobecná sestra domácí péče za období od 1. 1. 2008 do 31. 12. 2013 je v příloze č. 5 – přehled obsahuje výslednou tabulku hlasování všech členů komise, kde je uveden celkový počet hlasů se stanovením pořadí přihlášek. Hlasování zástupce krajského úřadu lze z tabulek vyčíst.

Dle § 49 je rozhodnutí přijato, hlasovala-li pro něj nadpoloviční většina přítomných členů komise. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas zástupce příslušné zdravotní pojišťovny. O průběhu a výsledku výběrového řízení komise vyhotoví zápis, který podepíše předseda a všichni přítomní členové komise. Zápis musí obsahovat jména členů komise a stanovení pořadí přihlášek s uvedením počtu získaných hlasů.

 

Shrnutí: výběrové řízení v oboru všeobecná zdravotní sestra pro oblast Liberecký kraj, konané dne 11. 12. 2013

Centrála domácí zdravotní péče Perla a.s. podala dne 14. 10. 2013 návrh na vyhlášení výběrového řízení v oboru všeobecná sestra – domácí zdravotní péče pro oblast Liberecký kraj. Výběrové řízení bylo vyhlášeno dne 18. 10. 2013 a datum pro podání přihlášek byl stanoven na 4. 12. 2013. Výběrové řízení se konalo dne 11. 12. 2013 od 13.45 h v zasedací místnosti č. 328 od 13.45 h.

 

Do výběrového řízení se přihlásili dva uchazeči:

  1. Centrála domácí zdravotní péče Perla a.s.
  2. Lenka Kučerová

 

Výsledky výběrového řízení:

 

  1. Centrála domácí zdravotní péče Perla a.s.

 

HLASY

VZP

ČPZP

OZP

VoZP

ZP RBP

ZP ŠKODA

ZP MVČR

Doporučující

1

0

0

0

0

0

0

Nedoporučující

3

4

4

4

4

4

4

Zdržel se hlasování

0

0

0

0

0

0

0

Hlas zdravotní pojišťovny

PRO

PROTI

PROTI

PROTI

PROTI

PROTI

PROTI

Doporučení výběrové komise pro uzavření smlouvy

NE

 

NE

NE

NE

NE

NE

NE

Pořadí přihlášek

1

1-2

1-2

1-2

1-2

1-2

1-2

 

 

 

 

 

 

  1. Lenka Kučerová, Harrachov

 

HLASY

VZP

ČPZP

OZP

VoZP

ZP RBP

ZP ŠKODA

ZP MVČR

Doporučující

0

0

0

0

0

0

0

Nedoporučující

4

4

4

4

4

4

4

Zdržel se hlasování

0

0

0

0

0

0

0

Hlas zdravotní pojišťovny

PROTI

PROTI

PROTI

PROTI

PROTI

PROTI

PROTI

Doporučení výběrové komise pro uzavření smlouvy

NE

 

NE

NE

NE

NE

NE

NE

Pořadí přihlášek

2

1-2

1-2

1-2

1-2

1-2

1-2

 

 

 

Seznam příloh:

Příloha č. 1 – seznam členů komisí + program

Příloha č. 2 – pověření zástupce České asociace sester

Příloha č. 3 – Smlouva o spolupráci s krajskými konzultanty

Příloha č. 4 – Čestné prohlášení o nepodjatosti

Příloha č. 5 – Přehled výběrových řízení

 

Přílohy č. 1. - 4.: ZDE

Příloha č. 5: ZDE

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky