Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace – zásady územního rozvoje Libereckého kraje

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 10. 10. 2012 16:36

Sdílet článek

Předmět žádosti o informace:  

Na základě ustanovení zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím jakož i nálezu ÚS ze dne 24.1.2007, sp. zn. I ÚS 260/06 a rozhodnutí NSS ze dne 29.5.2008, sp. zn. 8 As 57/2006-67, Vás žádám o poskytnutí následující informace:

1             Zásady územního rozvoje Libereckého kraje a to ve vektorové podobě ve formátu dgn. nebo v shp. a textovou část zásad územního rozvoje Libereckého kraje a to ve formátu pdf., na DVD-ROM.

Poskytnutá informace bude použita na srovnávací prezentaci územně plánovacích dokumentací v EU.

Odpověď:  

Vydaná krajská územně plánovací dokumentace Zásady územního rozvoje Libereckého kraje (dále jen ZÚR LK) je v souladu s ustanovením § 164 odst. 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (dále jen stavební zákon) veřejnosti k dispozici na webu Libereckého kraje viz odkaz: oupsr.kraj-lbc.cz/page2416/Uzemne-planovaci-dokumenty-kraje/Zasady-uzemniho-rozvoje-Libereckeho-kraje.

Vydané ZÚR LK Vám předáváme kompletně v digitální podobě na přiloženém CD. Textovou část předáváme ve formátu .PDF. Grafickou část předáváme ve formátu .PDF a .JPG.

Dále požadovaná zdrojová pracovní vektorová data, ze kterých byla grafická část ZÚR LK vytvořena, nemůžeme s ohledem na omezení vyplývající z § 27 odst. 3 stavebního zákona poskytnout. Tento § stanovuje, že údaje o území může OÚPSŘ použít výhradně pro územně plánovací činnost, založení a vedení technické mapy a pro činnost projektanta územně plánovací dokumentace a územní studie. Vzhledem k tomu, že z těchto důvodů nelze podané žádosti zcela vyhovět, je třeba dle § 15 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím vydat rozhodnutí o odmítnutí části žádosti.

K odkazovaným rozsudkům uvádíme, že oba řeší povahu specifických právnických osob stojících na pomezí mezi soukromou a veřejnou sférou. V té souvislosti rozsudky odpovídají na otázku, zda jsou tyto subjekty povinny poskytovat informace v režimu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Je zřejmé, že odkazování na tyto rozsudky je v případě žádosti o informaci podané na krajský úřad nadbytečné. Krajský úřad jakožto orgán vyššího územního samosprávného celku naprosto jednoznačně spadá mezi poskytovatele informací dle ustanovení § 2 odst. 1 zákona o svobodném přístupu k informacím. Tou zásadní otázkou pro posouzení žádosti o informaci není to, zda je krajský úřad poskytovatelem informací, ale otázka, o jakou informaci je žádáno.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky