Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informací týkající se financování projektu „IP 1 – Služby sociální prevence v Libereckém kraji

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 12. 09. 2019 00:00

Sdílet článek

Předmět žádosti: Žadatel požadoval poskytnutí informací týkající se financování projektu „IP 1 – Služby sociální prevence v Libereckém kraji .

Odpověď: KULK sdělil žadateli následující:

Uvedená částka 3.885.000 Kč byla schválena orgány kraje (usnesením Rady Libereckého kraje č. 874/12/RK a usnesením Zastupitelstva Libereckého kraje č. 234/12/ZK) jako závazek předfinancování formou změny rozpočtu – rozpočtového opatření. Předfinancování evropských projektů je zcela běžné a dochází k němu z důvodu časového nesouladu mezi skutečnými výdaji v rámci projektu a platbou ze strany poskytovatele dotace. Finanční prostředky jsou pak po schválení závěrečné monitorovací zprávy vyrovnány v závěrečné platbě, která je proplacena příjemci dotace. Ze závěrečného finančního vypořádání projektu IP 1, jsme již v minulosti zastupitelům Libereckého kraje předkládali jako součást informace o monitorovací zprávě.

 

Opětovně připomínáme, že Individuální projekt IP 1 – Služby sociální prevence v Libereckém kraji byl včetně jeho vyúčtování v roce 2013 řádně ukončen a v souladu s tehdy platnou metodikou byl na jeho realizaci vykonán audit. Kontrolou Finančního úřadu na konci roku 2013 bylo shledáno porušení rozpočtové kázně a Libereckému kraji byl stanoven odvod. Proti tomuto platebnímu výměru se Liberecký kraj odvolal a v roce 2015 Odvolací finanční ředitelství tento odvod výrazně snížilo a v rozhodnutí mimo jiné konstatuje: „ačkoliv odvolatel nepostupoval v rámci provedených výběrových řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, když vybral jednotlivé vítězné dodavatele v rozporu s § 52 odst. 1 tohoto zákona, byly poskytnuté peněžní prostředky použity na účel stanovený Rozhodnutím“ a dále „je zapotřebí podotknout, že poskytnuté finanční prostředky nebyly zneužity“.

 

Liberecký kraj rozhodnutí o stanovení odvodu dále neúspěšně napadl správní žalobou. V současné době je v běhu žádost o odpuštění odvodu ze strany Odvolacího finančního ředitelství.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky