Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kritická informační infrastruktura v krizovém plánu LK

Mgr. Martin Hýsek

právník

  • 05. 02. 2020 00:00

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Źadatel žádal o:

  1. sdělení, zda krizový plán kraje ve smyslu zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení obsahuje seznam provozovaných prvků kritické informační infrastruktury ve smyslu § 2 písm. b) zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti k 31. 12. 2019 (případně jinému Vámi evidovanému datu) na území kraje (dále jen „KII na území kraje“), pokud ne, z jakého důvodu,
  2. sdělení počtu KII na území kraje,
  3. poskytnutí seznamu KII na území kraje, včetně uvedení označení, předmětu činnosti a provozovatele u každého prvku,
  4. sdělení, zda výčet možných zdrojů rizik (zejména kybernetické incidenty/útoky/hrozby s případnými dopady na KII na území kraje) a analýzy ohrožení uvedené v rámci krizového plánu kraje obsahují rizika vůči KII na území kraje, pokud ne, z jakého důvodu,
  5. poskytnutí krizového plánu kraje, případně jeho částí, ve kterých jsou identifikována možná ohrožení funkce provozovaných KII na území kraje,
  6. poskytnutí typového plánu (včetně karty opatření) Narušení bezpečnosti informací kritické informační infrastruktury, který je aplikován pro řešení krizových situací souvisejících s KII na území kraje, pokud není předmětný typový plán rozpracován v krizovém plánu kraje, z jakého důvodu a podle jakého plánu, případně jiného dokumentu, kraj postupuje v případě krizové situace související s narušením KII na území kraje (včetně poskytnutí tohoto dokumentu),
  7. sdělení, jaké plány/dokumenty krizové a havarijní dokumentace kraje obsahují postupy kraje související s participací/reakcí kraje na případná narušení KII na území kraje.

Odpověď na žádost:

Ad. 1) Seznam provozovaných prvků kritické informační infrastruktury (KII) jako takový v krizovém plánu obsažen není. Krizový plán LK obsahuje pouze obecný seznam prvků kritické infrastruktury, v rámci kterého jsou mimo jiné i prvky z odvětví „komunikační a informační systémy“. Co se týče důvodů, žádost byla odmítnuta.

Ad. 2) Počet prvků kritické informační infrastruktury (KII) na území kraje je nulový. Počet prvků v obecném seznamu prvků kritické infrastruktury z odvětví „komunikační a informační systémy“ je 51.

Ad. 3) Seznam provozovaných prvků kritické informační infrastruktury (KII) v krizovém plánu LK není obsažen, a proto jej nelze poskytnout. V této části byla proto žádost odmítnuta.

Ad. 4) Krizový plán LK obsahuje související rizika, například narušení dodávek elektrické energie velkého rozsahu. Samostatně rizika vůči KII na území kraje v krizovém plánu řešena nejsou. Co se týče důvodů, žádost byla odmítnuta.

Ad. 5) V této části byla žádost odmítnuta.

Ad. 6) V současnosti krizový plán neobsahuje rozpracovaný typový plán Narušení bezpečnosti informací kritické informační infrastruktury, a proto nemůže být poskytnut. V této části tak byla žádost odmítnuta.

Ad. 7) Krizový plán řeší související problematiku (např. narušení dodávek elektrické energie velkého rozsahu), avšak samostatně nejsou postupy řešeny.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky