Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Metodika k postupu při zjištění nezákonnosti zákona

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 18. 01. 2024 12:31

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval následující infomrace:

Žádám o seznámení s metodikou, podle které se postupuje v případě, že kdokoli z úředníků KÚ JMK zjistí, že zákon či některá část zákona je v rozporu s právním pořádkem ČR, přičemž se tento zákon nemusí týkat jen samosprávy.   

Kolik takových zjištění evidujete, jak byla řešena a jakou spisovou značku mají.

Jak jsou prováděna pravidelná školení, kdo je organizuje a kdo připravuje materiály.

Zda je interně známo, že některé zákony porušují Ústavu a lidská práva.

Odpověď na žádost: KÚ LK žadateli zaslal níže uvedenou odpověď:

Považujeme za vhodné nejprve osvětlit základní význam činnosti správních orgánů, aby Vám bylo více zřejmé, proč jsme odpověděli na Vaše dotazy tak, jak je níže uvedeno.

Předně musím zdůraznit, že krajské úřady (jakožto správní orgány) nemají za úkol posuzovat, zdali jsou zákony (schválené a vydané Parlamentem ČR) v souladu s ústavním pořádkem ČR (tj. zejména s Ústavou a Listinou základních práv a svobod). Je to proto, že správní orgány jsou součástí moci výkonné, jejímž hlavním posláním je přijaté zákony vykonávat (aplikovat) v praxi (např. je to vyjádřeno v § 2 odst. 1 a 2 správního řádu, nebo to právní teorie vyvozuje i z článku 2 odst. 3 Ústavy). Jinými slovy, správní orgány musí vždy postupovat podle platných a účinných zákonů.

Orgánem ochrany ústavnosti v našem právním prostředí je Ústavní soud (který může zákon rozporný s ústavním pořádkem zrušit) a krajský úřad nemá zásadně oprávnění iniciovat přezkum ústavnosti určitého zákona (toto právo má např. obecný soud, prezident republiky nebo skupina nejméně 41 poslanců nebo skupina nejméně 17 senátorů).

K Vašim dotazům tak sdělujeme:

  1. žádnou Vámi uvedenou metodiku nemáme, vzhledem k tomu nejsou prováděna ani žádná školení;
  2. neprovádíme evidenci toho, že by byl určitý zákon v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky