Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obecně závazné vyhlášky, Nařízení obce

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 11. 03. 2024 10:29

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadujete informace týkající se nařízení obcí a obecně závazných vyhlášek obcí v jednotlivých letech. KÚ LK žadateli poskytl požadované informace za období od roku 2010 do dne zpracování žádosti o informace.

1. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát Váš úřad v jednotlivých letech vyzval obec k nápravě nařízení obce, jelikož odporuje zákonu, nebo jinému právnímu předpisu v jednotlivých letech. V případě, že Váš úřad disponuje daty o obdobném postupu okresních úřadů na území Vašeho správního obvodu v období před zřízením vyšších územních samosprávných celků, tak žádám o poskytnutí i této informace (v rámci jednotlivých let).

Odpověď:

Níže je uveden přehled v jednotlivých letech, kolikrát KÚ LK vyzval obec k nápravě nařízení obce z důvodu, že odporuje zákonu, či jinému právnímu předpisu.                                                      

2010                                     2

2011                                     1

2012                                     1

2013                                     0

2014                                     0

2015                                     0

2016                                     1

2017                                     1

2018                                     1

2019                                     0

2020                                     0

2021                                     0

2022                                     2

2023                                     2

2024                                     1

2. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát Váš úřad v jednotlivých letech pozastavil účinnost nařízení obce pro zřejmý rozpor s lidskými právy. V případě, že Váš úřad disponuje daty o obdobném postupu okresních úřadů na území Vašeho správního obvodu v období před zřízením vyšších územních samosprávných celků, tak žádám o poskytnutí i této informace (v rámci jednotlivých let).

Odpověď:

Za sledované období nedošlo k pozastavení účinnosti nařízení obce pro zřejmý rozpor s lidskými právy.

3. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát ředitel Vašeho úřadu v jednotlivých letech podal návrh Ústavnímu soudu na zrušení nařízení obce společně s informací, jak tato řízení skončila (zrušením nařízení obce, odmítnutím, zamítnutím, případně zastavením řízení v důsledku zániku předmětu řízení). V případě, že Váš úřad disponuje daty o obdobném postupu okresních úřadů na území Vašeho správního obvodu v období před zřízením vyšších územních samosprávných celků, tak žádám o poskytnutí i této informace (v rámci jednotlivých let).

Odpověď:

Za sledované období nedošlo k podání návrhu Ústavnímu soudu na zrušení nařízení obce.  

4. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát Ministerstvo vnitra v jednotlivých letech vůči Vašemu kraji uplatnilo výzvu ke zjednání nápravy v důsledku rozporu obecně závazné vyhlášky se zákonem nebo jiným právním předpisem. Informací za uvedené období nedisponujeme, obraťte se případně na MV ČR.

Odpověď:

Za sledované období nebyla uplatněna výzva k zjednání nápravy ze strany MV ČR vůči právním předpisům kraje.

5. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát Ministerstvo vnitra v jednotlivých letech vůči Vašemu kraji uplatnilo pozastavení obecně závazné vyhlášky pro zjevný rozpor s lidskými právy.

Odpověď:

Za sledované období nebylo uplatněno pozastavení obecně závazné vyhlášky ze strany Ministerstva vnitra ČR pro zjevný rozpor s lidskými právy.

6. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát Ministerstvo vnitra v jednotlivých letech podalo návrh na zrušení obecně závazné vyhlášky Vašeho kraje Ústavnímu soudu společně s informací, jak tato řízení skončila (zrušením obecně závazné vyhlášky, odmítnutím, zamítnutím, případně zastavením řízení v důsledku zániku předmětu řízení).

Odpověď:

Za sledované období nebyl podán návrh Ministerstva vnitra na zrušení obecně závazné vyhlášky kraje k Ústavnímu soudu.

7. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát ústřední orgány státní správy v jednotlivých letech vůči Vašemu kraji uplatnily výzvu ke zjednání nápravy v důsledku rozporu nařízení kraje se zákonem nebo jiným právním předpisem.

Odpověď:

Za sledované období nebyla uplatněna výzva k zjednání nápravy ze strany ústředních orgánů státní správy v důsledku rozporu právních předpisů kraje se zákonem.

8. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát ústřední orgány státní správy v jednotlivých letech vůči Vašemu kraji uplatnily pozastavení nařízení kraje pro zjevný rozpor s lidskými právy.

Odpověď:

Za sledované období nebyla uplatněno pozastavení nařízení kraje ze strany ústředních orgánů státní správy pro zjevný rozpor s lidskými právy.

9. Žádám o poskytnutí informace, kolikrát ústřední orgány státní správy v jednotlivých letech podaly návrh na zrušení nařízení Vašeho kraje Ústavnímu soudu společně s informací, jak tato řízení skončila (zrušením obecně závazné vyhlášky, odmítnutím, zamítnutím, případně zastavením řízení v důsledku zániku předmětu řízení).

Odpověď:

Za sledované období nebyl uplatněn návrh na zrušení nařízení kraje Ústavním soudem ze strany ústředních orgánů státní správy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky