Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Paliativní péče v Libereckém kraji 2021-2026

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 15. 06. 2021 07:45

Sdílet článek

Předmět žádosti:  žadatel požadoval odpovědi na dotazy týkající se podpory paliativní péče v Libereckém kraji na období let 2021 – 2026, na které mu KÚ LK odpověděl následovně:

a) Jakou finanční a jinou podporu Liberecký kraj plánuje poskytnout pro dlouhodobě působící Hospic sv. Zdislavy a pro nově vzniklý Domácí hospic 14 pomocníků v Semilech?

Odpověď:

Liberecký kraj již od roku 2016 podporuje péči v lůžkovém hospici, který provozuje spol. Hospic sv. Zdislavy, o. p. s. Každoročně je poskytována částka 2.200.000 Kč. Zastupitelstvo Libereckého kraje v květnu 2021 schválilo pokračování neinvestiční dotace na období 2022 až 2026, se stejnou roční výší.  Finanční částky jsou alokovány a vypláceny z rozpočtu resortu zdravotnictví.

b) Zda a jak zamýšlí LK změnit skutečnost, že oblast Českolipska nemá aktuálně žádné zařízení zde poskytující hospicovou péči?

Odpověď:

Společnost Hospic sv. Zdislavy, o.p.s. je poskytovatel zdravotních služeb, s působností pro území celého Libereckého kraje.

c) Zda a jak se LK plánuje zapojit do podpory hospice ve Vrchlabí, který spadá sice pod jiný kraj, ale poskytuje péči i klientům v regionu Jilemnicka?

Odpověď:

Krajský úřad Libereckého kraje nemá v současné době povědomí o tom, že by se Liberecký kraj plánoval zapojit do podpory hospice ve Vrchlabí.

d) Jaký je výhled LK na potřebu a vývoj potřeby tohoto druhu péče na dané období, včetně zhodnocení kapacity současných zařízení a její dostatečnosti?

Odpověď:

V současné době je kapacita lůžkového hospice dostačující. V oblasti poskytování služeb „domácího hospice“ jsou určité rezervy, které se Liberecký kraj snaží řešit ve spolupráci s Hospicem sv. Zdislavy, o. p. s.

e) Zamýšlí LK iniciovat změny na státní úrovni, které by přispěly k vyřešení dlouhodobého podfinancování této služby v době, kdy obyvatelstvo ČR tzv. „stárne“ a tyto služby na pomezí zdravotní a sociální péče budou stále více potřebné? Pokud zamýšlí, tak jak?

Odpověď:

Z pohledu Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru zdravotnictví Liberecký kraj nezamýšlí iniciovat změny.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky