Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pěstounská péče v Libereckém kraji

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 12. 02. 2024 10:04

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval následující infomrace:

  1. Kolik dětí se nachází v současné době v přechodné pěstounské péči v Libereckém kraji? Jaký je v kraji celkový počet přechodných pěstounů a kolik jich bylo volných v den vypracování žádosti.

Odpověď KÚ LK:

V Libereckém kraji je ke dni vypracování žádosti svěřeno 30 dětí do péče pěstounů na přechodnou dobu. Aktuálně je v evidenci úřadu zařazeno celkem 43 pěstounů na přechodnou dobu včetně osob, které mají přerušenou svou evidenci nebo jsou aktuálně v pracovní neschopnosti. Ke dni vypracování žádosti mají 3 rodiny volnou kapacitu pro přijetí dítěte do dané formy péče.

  1. Kolik dětí se nachází v současné době v dlouhodobé pěstounské péči v Libereckém kraji? Jaký je v kraji celkový počet dlouhodobých pěstounů a kolik jich bylo volných v den vypracování žádosti?

Odpověď KÚ LK:

KÚ LK nevede požadované informace o počtu dětí, které se nachází v dlouhodobé pěstounské péči v Libereckém kraji, stejně tak nevede informace o počtu dlouhodobých pěstounů v kraji. Vzhledem k tomu, že KÚ LK nemá informace k dispozici, bude vydáno rozhodnutí o částečném odmítnutí informace, které bude doručeno samostatně.

Ke dni vypracování žádosti je volných 5 dlouhodobých pěstounů, kteří čekají na zprostředkování dítěte dle jejich představy.

  1. Jaká je v Libereckém kraji kapacita zařízení ZDVOP a kolik dětí bylo v těchto zařízeních umístěno ke dni vypracování žádosti? Kolik dětí ve věku do 3 let je ve ZDVOP umístěno ke dni vypracování žádosti?

Odpověď KÚ LK:

Kapacita zařízení ZDVOP v Libereckém kraji je stanovena na 20 lůžek, ke dni vypracování žádosti bylo v tomto zařízení umístěno 18 dětí. Z daného počtu se jednalo o 3 děti ve věku do tří let svěřených do zařízení společně se sourozenci a 1 dítě svěřené do zařízení z důvodu vážného zdravotního stavu.

4. Kolik dětí bylo z roce 2023 umístěno v Libereckém kraji do ústavní péče? Kolik z těchto dětí bylo ve věku do 3 let?

Odpověď KÚ LK:

V evidenci KÚ LK bylo v roce 2023 vedeno 328 dětí, které byly v dané době svěřeny do zařízení ústavní péče. Z daného počtu se jednalo o 1 dítě ve věku do tří let, které je v zařízení z důvodu těžkého zdravotního stavu.

5. Jaký byl v Libereckém kraji počet podaných žádostí o zařazení do evidence stát se pěstounem/osvojitelem v roce 2023? Kolik žadatelů bylo v roce 2023 schváleno a pro jakou formu NRP. Pro kolik žadatelů proběhly v kraji přípravy a kolik příprav proběhlo v roce 2023?

Odpověď KÚ LK:

KÚ LK v roce 2023 přijal celkem 55 žádostí o zařazení do evidence o zprostředkování náhradní rodinné péče. Z daného počtu se jednalo o 23 žádostí o zprostředkování osvojení, 17 o zprostředkování pěstounské péče a 15 o zprostředkování pěstounské péče na přechodnou dobu.

V daném roce bylo celkem zařazeno 34 žadatelů, z toho 11 do evidence žadatelů v hodných stát se osvojiteli, 14 do evidence žadatelů vhodných stát se pěstouny a 9 do evidence osob, kterou mohou vykonávat pěstounskou péči po přechodnou dobu.

V roce 2023 proběhlo v Libereckém kraji celkem 5 cyklů Příprav k přijetí dítěte do rodiny, stejně jako v jiných letech. Počet příprav je v posledním období ustálený a odpovídá počtu žadatelů, kteří jsou do přípravy nahlašováni. Do každé přípravy je ze strany krajského úřadu nahlášen plný možný počet účastníků, kterým je 8 žadatelů, maximálně 16 osob.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky