Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Počet podnětů týkající se  regulace reklamy

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 09. 11. 2021 10:55

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval poskytnutí informací ohledně reklam, které KÚ LK shledal v období od 1. 1. 2020 do 31. 12. 2020 závadnými, nebo podatelé podnětů shledali závadnými podle § 2 odst. 3 zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o šetření reklam, které byly nebo mohly být shledány jako závadné z hlediska rozporu s dobrými mravy, kdy zejména nesmí obsahovat jakoukoliv diskriminaci z důvodu pohlaví, nesmí ohrožovat obecně nepřijatelným způsobem mravnost, nesmí snižovat lidskou důstojnost, nesmí obsahovat prvky pornografie a násilí.  Konkrétně žadatel požadoval odpovědi na tyto dotazy, na které KÚ LK odpověděl:

  1. Žádáme o poskytnutí informace o počtu podnětů ohledně reklamy, kterou podatelé podnětů shledávají závadnou podle výše uvedeného vymezení.

Odpověď:

V období od 1. 1. 2020 do 31. 12. 2020 KÚ LK neobdržel žádný podnět na reklamu, kterou podatel shledal závadnou podle výše uvedeného vymezení.

  1. Dále žádáme o poskytnutí informace o počtu zahájených správních řízení:

a) na základě vlastního šetření

b) na základě obdržených podnětů

Odpověď:

V požadovaném období KÚ LK:

a) vlastní dozorovou činností se nesetkal s případy (podněty), které by vyžadovaly provedení šetření nebo kontroly u subjektů v předmětné věci, neshledal důvody k zahájení správního řízení, a tedy nezahájil správní řízení na reklamu, která by mohla být shledána závadnou podle výše uvedeného vymezení,

b) v předmětné věci neobdržel žádný podnět, a tedy nezahájil správní řízení na reklamu, která by mohla být shledána závadnou podle výše uvedeného vymezení.

  1. Žádáme o kopie rozhodnutí vzešlých ze správního řízení a obrazový materiál reklam, jež byl součástí materiálů a důkazních prostředků pro správní řízení, které KÚ LK v uvedeném období vedl, ukončil nebo v nich zahájil řízení.

Odpověď:

Vzhledem ke skutečnosti, že v předmětné věci KÚ LK za dané období nevedl žádná správní řízení ve věci, nelze poskytnout anonymizované kopie meritorních rozhodnutí, obrazové materiály, případně další důkazní prostředky k reklamě podle výše uvedeného vymezení, související s řešenými případy.

  1. Žádáme o poskytnutí anonymizovaných kopií vyrozumění podatelům podnětů o důvodech nezahájení správního řízení, které KÚ LK odeslal odmítnutým podatelům v případech, kdy se rozhodl řízení nezahájit, dále žádáme o obrazový materiál související s danými případy.

Odpověď:

Vzhledem ke skutečnosti, že v předmětné věci za dané období KÚ LK neobdržel žádný podnět a ani vlastní dozorovou činností se nesetkal s případy (podněty), které by vyžadovaly provedení šetření nebo kontroly u subjektů, nebylo tedy třeba rozhodovat o odložení věci a vyrozumívat o tom podatele, nelze poskytnout anonymizované kopie usnesení o odložení věci a vyrozumění podatelům o odložení věci, obrazové materiály, případně další důkazní prostředky k reklamě podle výše uvedeného vymezení, související s řešenými případy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky