Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Průtahy v řízení, nedodržování zákonných lhůt

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 05. 05. 2020 13:57

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval informace o tom, jakým způsobem jsou řešeny případy, kdy se úředníci dopouštějí průtahů v řízení a nepostupují v zákonných lhůtách. Dále byla požadována informace, zdali jsou úředníci za průtahy v řízení trestáni nebo jim jsou vytýkány.

Odpověď na žádost: KÚ LK k výše zmíněnému uvádí, že neeviduje skutečnost, že by se úředníci KÚ LK dopouštěli průtahů v řízení a překračovali zákonné lhůty k vydání správního  rozhodnutí. Opatření proti nečinnosti, kam spadá i nevydání rozhodnutí v zákonné lhůtě, jsou podle § 80 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád (dále jen „správní řád“) v kompetenci nadřízeného orgánu, v našem případě příslušného rezortního ministerstva. Žádná opatření v tomto smyslu neevidujeme.  Povinnosti dodržovat lhůty k vydání rozhodnutí věnuje KÚ LK v rámci prováděné metodiky značnou pozornost a na pravidelných dvoudenních přednáškách  o správním řádu, které pro úředníky krajského úřadu, ale také pro obce Libereckého kraje,  pořádáme 2x v roce, vždy důrazně upozorňujeme na § 71 správního řádu, kde je tato záležitost zákonně upravena.  Jinak samozřejmě platí, že odpovědnost za věcnou správnost a zákonnost (kam spadá i vydávání rozhodnutí v zákonné lhůtě) mají příslušné oprávněné úřední osoby podle § 15 správního řádu:  úředník – vedoucí oddělení – vedoucí odboru, přičemž kontrolní oprávnění a dozor mají dva posledně jmenovaní. Kdyby tato situace nastala, byli by na ni příslušní úředníci určitě důrazně upozorněni.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky