Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řízení ve věci pozemní komunikace

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 08. 07. 2013 12:24

Sdílet článek

Předmět žádosti o informace: ZDE.

Odpověď:

obdrželi jsme k vyřízení Vaše podání nazvané „Žádost dle zákona o svobodném přístupu k informacím – č. 106/1999 Sb.“, ze dne 26. 5. 2013. Zde popisujete historii žádostí o informace týkajících se pozemkové parcely č. 1749 v k.ú. Loučná nad Nisou, obec Janov nad Nisou, které požadujete od Obecního úřadu Janov nad Nisou, jako příslušného silničního správního úřadu, (dále jen „silniční správní úřad“). Z vámi zaslaných materiálů vyplývá, že na žádost ze dne 26. 4. 2013 jste dostal odpověď datovanou dne 7. 5. 2013, a vzhledem k tomu, že jste nebyl spokojen s odpovědí, odeslal jste doporučeným dopisem dne 13. 5. 2013 stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace podle ustanovení § 16a, odst. 1, písm. c) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění, (dále jen zákon „o svobodném přístupu k informacím“), na silniční správní úřad. Na tuto stížnost jste obdržel dne 20. 5. 2013 odpověď, se kterou jste nebyl opět spokojen. Proto jste podal dne 22. 5. 2013 znovu stížnost podle ustanovení § 16a, odst. 1, písm. c) zákona o svobodném přístupu k informacím. Zároveň jste požádal, aby bylo ve věci postupováno podle ustanovení § 16a, odst. 5 zákona o svobodném přístupu k informacím.

Podle ustanovení § 16a, odst. 5 zákona o svobodném přístupu k informacím povinný subjekt (což je v tomto případě Obecní úřad Janov nad Nisou, jako příslušný silniční správní úřad) „… předloží stížnost spolu se spisovým materiálem nadřízenému orgánu do 7 dnů ode dne, kdy mu stížnost došla, pokud v této lhůtě stížnosti sám zcela nevyhoví tím, že poskytne požadovanou informaci nebo konečnou licenční nabídku, nebo vydá rozhodnutí o odmítnutí žádosti“. Nadřízený orgán při rozhodování pak postupuje v souladu s ustanovením § 16a, odst. 6 zákona o svobodném přístupu k informacím.

Krajskému úřadu Libereckého kraje, odboru dopravy, dosud nebyl v této věci předložen spisový materiál povinným subjektem (Obecním úřadem Janov nad Nisou, jako příslušným silničním správním úřadem), aby mohl případně postupovat v souladu s ustanovením § 16a, odst. 6 zákona o svobodném přístupu k informacím. A není mu ani známo, jak bylo naloženo s vaší druhou stížností ze dne 22. 5. 2013 na silničním správním úřadě. V tomto případě by však rozhodoval jen o úplnosti poskytnutých informací.     

Z obsahu Vašeho podání nazvaného „Žádost dle zákona o svobodném přístupu k informacím – č. 106/1999 Sb.“ ze dne 26. 5. 2013 i ze stížnosti ze dne 22. 5. 2013 není přesně patrné, na které otázky Vám silničním správní úřad neodpověděl či zda nesouhlasíte s obsahem jeho sdělení. Směřuje-li Vaše stížnost k obsahu odpovědí silničního správního úřadu, tedy zejména ke sdělení ze dne 7. 5. 2013 a konstatování v jeho posledním odstavci, že „Účelová komunikace končí u objektu čp. 42, protože její další část směrem do lesa již letitým nevyužíváním historicky zanikla. O tomto svědčí i fakt, že se zde nachází vzrostlý strom.“, tak posouzení této skutečnosti patří do jeho působnosti (v souladu s ustanovením § 40, odst. 5, písm. c) zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, dále jen „zákon o pozemních komunikacích”). Nesouhlasíte-li s tímto sdělením, a jste-li jiného názoru, tak je na Vašem zvážení možný postup např. podle ustanovení § 142, odst. 1 zákona 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, o určení právního vztahu ve věci existence či neexistence veřejně přístupné účelové komunikace.       

Působnost Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru dopravy, je vymezena v ustanovení § 40, odst. 3 zákona o pozemních komunikacích, a příslušným by byl až v případě rozhodování
o opravném prostředku proti rozhodnutí obce, v souladu s ustanovením § 40, odst. 3, písm. e) zákona o pozemních komunikacích. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky