Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozdíly cen rekonstrukce budovy D a E

Mgr. Martin Hýsek

právník

  • 29. 01. 2021 09:20

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Žadatel žádal o vysvětlení příčiny cenového nepoměru rekonstrukce jednotlivých částí budov KÚ LK, kdy rekonstrukce budovy „D“ má vycházet výrazně dráž na m2 než rekonstrukce budovy „E“.

K tomu žadatel uvedl, že při provedení srovnání cen rekonstrukce budovy „D“ a budovy „E“ mu vyšel značný rozdíl v ceně rekonstrukce přepočtené na m2 podlahové plochy, a to i po započtení inflace cen stavebních prací. Náklady na rekonstrukci budovy „E“ takto přepočetl z obecně uváděných 96,6 mil. Kč na 116,9 mil. Kč, ale i tak mu vyšel rozdíl přes 16 tis. Kč na m2, tj. o 50% více, v neprospěch budovy „D“. I po odečtení nákladů na společné technologické celky (energocentrum, trafostanice, serverovna) z nákladu na budovu „D“ a přičtení jejich části na vrub budovy „E“ (což vychází z odpovědi KÚ LK na Váš předchozí dotaz) žadateli stále vyšel značný rozdíl, přesahující 14 tis. Kč na m2, tj. o 42% více.

Odpověď na žádost:

KÚ LK k této věci sdělil žadateli následující:

Objekty „D“ a „E“ nelze v rámci finančního objemu stavby srovnávat, a to z důvodu jejich rozdílné konstrukce i odlišného následného využití. Celá rekonstrukce budovy „D“ byla prováděna v rámci provozu nájemníků, kdy bylo nutné bez přerušení jejich činnosti  zajistit veškerou rekonstrukci sítí -  média (voda, kanalizace, elektro, topení, požární bezpečnost) a výměnu oken. U rekonstrukce budovy E se rekonstrukce za provozu nájemců řešit nemusela.

I když měl KÚ LK za to, že finanční rozdíl v rámci rekonstrukcí budov „D“ a „E“ nelze srovnávat, poukázal na několik zásadních stavebně technických rozdílů, ze kterých vyplývá, proč byly u těchto rekonstrukcí rozdíly ve finančních nákladech.

Budova „E“ ve velké většině zahrnuje přirozeně větrané kanceláře.  Klimatizace včetně chlazení je pouze u plošně nevelkých zasedacích místností, vstupní haly s provozem společnosti KORID LK, s..r.o. a  „serverovny“. Budova „D“ je klimatizovaná celá včetně chlazení a obsahuje výrazně náročnější provozy jak pro vzduchotechniku, tak i pro ostatní technická zařízení – např. jídelnu, prostory kuchyně a přípraven jídel, velkou halovou kancelář, salónky a zasedací místnosti, běžné kanceláře a technologické prostory inkubátoru včetně technického zázemí dílen s variabilním provozem.

Dále je v budově „D“ větší podíl prosklených ploch, který zvyšuje nároky na zařízení pro topení a chlazení, a velký náhradní zdroj realizovaný dieselagregátem. V budově „E“ jsou pouze UPS (zdroje nepřerušovaného napájení).

Náklady na technická zařízení v budově „D“ jsou větší i kvůli nutnému rozdělení a samostatnému hospodaření podle jednotlivých samostatných provozů (kanceláře KÚ LK, kanceláře, kuchyně s jídelnou, podnikatelský inkubátor, další nájemci). Budova D má daleko větší podíl nových hliníkových oken vůči zateplení (ETICS); okenní konstrukce jsou přitom několikanásobně dražší než ETICS.

Budova „E“ má méně nákladnou rekonstrukci obvodového pláště, neboť velkou většinu fasád tvořil zateplovací systém (ETICS), jen menšinu kovová okna; byl zde též výrazně menší podíl nově realizovaných nosných stropních konstrukcí – pouze jeden strop nad zrušenými schody z 1.NP do 2.NP., konstrukce okolo výtahu, jedna výtahová šachta.

V budově „D“ bylo z technologických důvodů vynecháno značné množství stropních konstrukcí (jednalo se původně o textilní poloprovoz v rámci VUTS), které musely být doplněny novou nosnou ocelovou konstrukcí. Dále zde bylo na celou jeho výšku vybudováno nové schodiště, výtahová šachta a přilehlé stropy, vše ze železobetonu. Na většině plochy zde bylo vybudováno nové, vložené mezipatro včetně nosné konstrukce; kvůli vloženému mezipatru byla téměř na celé ploše snížena niveleta přízemí o 300mm. Byl zde proveden další vstup do objektu z provedené terasy, dále schodiště, výtah u terasy, plošina v rámci zázemí kuchyňského provozu a další výtah uvnitř v objektu.

Závěrem KÚ LK shrnul, že rozdílnost finančních nákladů na m2 u rekonstrukce budovy „D“ a „E“ vyplývá ze zásadních rozdílů v konstrukci staveb a jejich dispozic, kdy u budovy „E“ de facto došlo k pouze k rekonstrukci prostor bez výrazných zásahů do dispozic objektu, a u budovy D oproti tomu k zásadní rekonstrukci, která vytvořila nové dispozice v rámci pater (nové nosné stropní konstrukce, výtahy apod.).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky