Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhodovací praxe v oblasti šetření reklam na sociálních sítích

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 29. 07. 2022 11:15

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval:

  1. seznam řízení (vč. čísel jednacích) vedených podle zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, pro porušení ust. § 2 odst. 1 písm. b) (tj. zadání, zpracování či šíření reklamy, která je nekalou obchodní praktikou) na sociálních sítích, zejména na sociální síti Instagram, Facebook a YouTube, a to v letech 2018-2022, včetně anonymizovaných rozhodnutí (bylo-li rozhodnuto), případně jiných dokumentů týkajících se těchto řízení;
  2. seznam řízení (vč. čísel jednacích) vedených podle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů („zákon o ochraně spotřebitele“), pro skutek porušení zákazu užití nekalé obchodní praktiky dle ust. § 24 odst. 1 písm. a) zákona o ochraně spotřebitele na sociálních sítích, zejména na sociální síti Instagram, Facebook a YouTube, zejména (nikoli však výlučně) spočívající v nedostatečně či vůbec označené reklamě v rozporu s ustanovením písm. j) Přílohy 1 k zákonu o ochraně spotřebitele, a to v letech 2018-2022, včetně anonymizovaných rozhodnutí (bylo-li rozhodnuto), případně jiných dokumentů týkajících se těchto řízení.

Odpověď na žádost: KÚ LK poskytl následující informace:

  1. v období od 1. 1. 2018 do dnešního dne v rámci výkonu dozoru nad reklamou vedeném podle zákona o regulaci reklamy, pro porušení § 2 odst. 1 písm. b) zákona o regulaci reklamy, (tj. zadání, zpracování či šíření reklamy, která je nekalou obchodní praktikou) na sociálních sítích, zejména na sociální síti Instagram, Facebook a YouTube Krajský živnostenský úřad Libereckého kraje nezahájil žádné řízení ve vztahu ke klamavosti reklam;
  2.  v období od 1. 1. 2018 do dnešního dne v rámci výkonu dozoru provedl Krajský živnostenský úřad Libereckého kraje jedno řízení (číslo jednací: KULK 49054/2022, SO/OKZU/274/2022) vedené podle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, pro skutek porušení zákazu užití nekalé obchodní praktiky podle ust. § 24 odst. 1 písm. a) zákona o ochraně spotřebitele na webové stránce podnikatele (anonymizované rozhodnutí v příloze).

 

Nad rámec položených dotazů sdělujeme, že v rámci dozorové činnosti nad dodržováním povinností vyplývajících ze zákona o regulaci reklamy na sociálních sítích zdejší Krajský živnostenský úřad provádí trvale a průběžně šetření, kdy v dotazovaném období šetřil celkem 37 případů, ať již na základě vlastní činnosti nebo na základě došlých oznámení. Z těchto případů byla část postoupena věcně a místně příslušným správním orgánům, ve zbytku pak nebylo zdejším Krajským živnostenským úřadem zjištěno porušení zákona o regulaci reklamy a ve věci proto nebylo zahájeno a vedeno řízení, případně byly věci usnesením odloženy.

  • prikaz KULK 49054 2022 SO OKZU 274 2022 anonym (.pdf)
    2 MB
    29. 07. 2022 11:26

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky