Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Seznam poradců, náměstků hejtmana a ředitelů odborů s výší odměn za rok 2010

Ing. Bc. Halašková Romana

  • 15. 08. 2011 16:00

Sdílet článek

Předmět žádosti o informaci:

Seznam Všech poradců, náměstků hejtmana a ředitelů odborů na Vašem úřadě, a u každého z nich o celkovou výši odměn za rok 2010. Připomínáme, že na tyto informace se podle červnového verdiktu Nejvyššího správního soudu nevztahuje ochrana osobních údajů, protože jde o úředníky odměňované z veřejných rozpočtů.

Odpověď:

Liberecký kraj je velmi dobře srozuměn s rozsudkem Nejvyššího správního soudu č. j.: 5 As 57/2010-70, kde je konstatováno, že odměna konkrétnímu zaměstnanci je vyplácena z veřejných prostředků, zaměstnanec je tak příjemcem veřejných prostředků ve smyslu § 8b odst. 1 zákona 106/1999 Sb., ovšem taktéž je nutno respektovat a řídit se stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), které k předmětnému rozsudku přijal nesouhlasný závěr v tom smyslu, že pakliže by veřejný zájem na zveřejnění platu konkrétního zaměstnance nepřevážil veřejný zájem na ochraně soukromého života, bude takovéto jednání sankcionovat pokutou. Vzhledem k tomu, že stát (tj. soud a ÚOOÚ) není schopen deklarovat jednotný právní názor a postup, je Liberecký kraj povinen postupovat tak, aby svým jednáním a rozhodnutím především nezavdal příčinu k udělení pokuty za toto rozhodnutí. Liberecký kraj samozřejmě v žádném případě nechce nikomu upírat právo na informace podle zákona č. 106/1999 Sb., a proto přistupujeme k řešení, jež je v rámci nejasného stanoviska státu a podle našeho právního názoru v dané záležitosti možné:

Data k dotazovanému za rok 2010:

poradci – celkový počet poradců: 1, celková suma odměn: 60 000 Kč.

náměstci hejtmana – dle nařízení vlády č. 37/2003 Sb., odměny nejsou součástí tohoto nařízení, a tudíž žádné odměny vyplácet nelze.

vedoucí odborů – odměny byly vypláceny pouze z uspořených finančních prostředků za nemoc a neobsazená místa. Počet vedoucích odborů Krajského úřadu Libereckého kraje je stanoven v souladu s Organizačním řádem KÚ LK na celkový počet 16 vedoucích odborů a 2 vedoucích oddělení v přímé podřízenosti ředitele úřadu. Mimořádné odměny vyplacené v souladu s ustanovením § 134 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, vedoucích odborů a oddělení dle výše uvedené specifikace činily za rok 2010 celkem 2 240 000 Kč. Vedoucí odborů a oddělení jsou odměňování v souladu s nařízením vlády č. 564/2006 Sb.,
o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správa, a v souladu s nařízením vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, zařazení takto:

Platová třída

Počet vedoucích

12.

2

13.

14

14.

2

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky