Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vnitřní členění rozpočtu Libereckého kraje nad rámec rozpočtové skladby

09. 06. 2009

Předmět žádosti o poskytnutí informace:

  1. Používáte při práci s rozpočtem kraje kromě členění podle rozpočtové skladby i nějaké jiné členění, které Vám např. umožňuje sledovat nějakou věcně vymezenou část rozpočtu, např. projekt, dotační aktivitu apod.?
  2. Za podmínky kladné odpovědi na 1. otázku:
    Popište prosím stručně toto členění a případně poskytněte metodiku jeho používání, číselníky členění apod.
  3. Popište výčet účelů, ke kterým se takové členění používá.
  4. Jde o jeden centralizovaný číselník, jehož používání je závazné pro celý úřad, nebo jde o věc např. jednotlivých odborů, které si nějaké členění vytváří pro vlastní potřebu?
  5. Pokud existuje jeden centralizovaný číselník členění rozpočtu – kdo vykonává jeho správu (odbor/útvar, pracovní pozice zaměstnance)?
  6. Je členění rozpočtu používáno pouze pro některé části rozpočtu, např. zájmově vymezené, nebo je aplikován na celý rozpočet (ve výdajové i v příjmové části)?
  7. Existují nějaké výjimky v rámci členění rozpočtu? Pokud ano, popište je.
  8. Máte pro toto členění i podporu v rámci vašeho ekonomického informačního systému (jinak řečeno, používáte toto členění při pořizování a úpravách rozpočtu a následně účtování v rámci vašeho ekonomického informačního systému), nebo má toto členění pouze pomocný charakter, tudíž se s ním nepracuje v informačních systémech a toto členění je vedeno pouze v nějaké pomocné evidenci (třeba i mimo nějaký informační systém – např. v aplikaci MS Excel)?
  9. Pokud je používání vašeho členění podporováno i v rámci vašeho ekonomického informačního systému, pracujete se s ním i při práci s rozpočtovým výhledem? Pokud ano, popište prosím stručně, zda pak řešíte i takové záležitosti jako např. identifikace návratné finanční výpomoci v rámci několika let (letos poskytnutí, v následujících dvou letech vratka) a případné následné změny (např. změna rozložení částek vratky v letech a tím i vyvolaná změna celkového objemu příjmů v daných letech a tím i ovlivnění objemu a struktury výdajů).
  10. Jak dlouho takové členění používáte, jaké s ním máte zkušenosti, případně jaké úmysly dalšího rozvoje?
  11. Vyhovuje vám používané členění?
  12. Účastnil se na tvorbě vámi používaného členění případně i dodavatel vašeho ekonomického informačního systému? Pokud ano, jakým způsobem?
  13. Uvítali byste vydání vyhlášky či směrnice MF, která by řešila tuto oblast, tzn. zavedla další vnitřní identifikaci rozpočtu krajů, resp. územních samosprávných celků a pokusila se sjednotit tuto oblast?
  14. Můžete nám poskytnout kontakt na Vašeho pracovníka, který by nám (v případě potřeby) byl ochoten poskytnout ještě další doplňující či upřesňující informace, vztahující se ke shora uvedené problematice?
     

Odpověď:

  1. Ano.
  2. Sledování jednotlivých aktivity resp. transferů je zajišťováno prostřednictvím „jedinečného“ ORGu v účtovém rozvrhu.
  3. Jednotlivé transfery, aktivity.
  4. Jedná se o systémové řešení, které je aplikováno průřezově celým rozpočtem kraje.
  5. Nejedná se o správu, ale nastavený systém (viz. bod 4)
  6. Je aplikován u výdajové části rozpočtu, u příjmové v drtivé většině postrádá smysl (daňové příjmy, poplatky za odběr podzemních vod apod.)
  7. Neexistují.
  8. Členění popsané výše již svou povahou předurčuje, že je součástí systému.
  9. Pokud je zde na mysli skutečnost, zda systém „automaticky“ generuje některé výstupy do rozpočtového výhledu, tak nikoliv.
  10. Zkušenosti jsou obecně dobré. Kraj používá toto členění, ve stále širší a dokonalejší formě, od svého vzniku.
  11. Ano.
  12. Ne.
  13. Ne.

 

 

 

Ing. Bc. Halašková Romana
romana.halaskova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 383
Mobil: 739 541 521