Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výměra pozemků ve vlastnictví kraje

13. 08. 2009

Předmět žádosti o poskytnutí informace:

  1. Kolik pozemků, na nichž se nacházejí pozemní komunikace ve vlastnictví Vašeho kraje, je ve vlastnictví třetích osob?
  2. Jaká je celková výměra těchto pozemků? (Dostatečná je informace v řádech procent, nemusí se jednat o přesný výčet na metry čtvereční).

Odpověď:

Celková výměra pozemků, na nichž se nacházejí pozemní komunikace ve vlastnictví Libereckého kraje, které jsou ve vlastnictví třetích osob, nebo alespoň procentuální vyjádření této kategorie parcel ve vztahu k celkové výměře parcel pod pozemními komunikacemi ve vlastnictví Libereckého kraje.

V souvislosti s problematikou majetkoprávního vypořádání pozemků pod stavbami silnic II. a III. třídy řešil odbor dopravy potřebu přesného vyhledání parcel nevypořádaných pozemků zpracováním analýzy vlastníků parcel pod silnicemi II. a III. třídy na území Libereckého kraje.

V návaznosti na existující stav evidence parcel katastru nemovitostí byl odbor dopravy nucen přistoupit k přesnému ověření vlastníků pozemků pod silnicemi II. a III. třídy Libereckého kraje. Součástí výstupů zpracování je GIS mapová aplikace pod autorizovaným přístupem s řadou funkcionalit, které byly zavedeny a odladěny pro práci pracovníků odboru dopravy LK a pracovníků KSS LK.

Postup prací a shrnutí dosavadních zjištění:

- zkontrolován průběh všech silnic II. a III. třídy nad aktuální katastrální mapou

- DKM, KMD – konec března 2007

- rastrová mapa KN (2. polovina roku 2006)

- SPI (výměnný formát) – konec března 2007

- formou bodů zaznamenávány všechny parcely, které korespondují se silnicemi II. a III. třídy (všechny – i ty, které již v současné době patří krajskému úřadu)

- každý bod má naplněny attributy číslo parcely (+ ID parcely v ISKN), číslo silnice II. a III. třídy, soulad zobrazení (klasifikace 1-3)

- klasifikace souladu zobrazení:

  1. parcela leží pod silnicí celou plochou nebo téměř celou plochou
  2. parcela leží pod silnicí II. a III. třídy částečně (bude zapotřebí GP)
  3. nejisté umístění parcely vzhledem k silnici – (nejistý zákres parcely, těsný kontakt se silnicí) – v případě zájmu o tyto parcely bude nutné případ došetřit ve spolupráci KP+geodetická firma)

- priority pro krajský úřad

  1. leží plně pod silnicí a je ve vlastnictví obce či státní organizace
  2. leží částečně pod silnicí a je ve vlastnictví obce či státní organizace
  3. leží nejistě pod silnicí a je ve vlastnictví obce či státní organizace (bude třeba došetřit ve spolupráci KP+geodetická firma)
  4. leží plně pod silnicí a je ve vlastnictví fyzické či právnické osoby  
  5. leží částečně pod silnicí a je ve vlastnictví fyzické či právnické osoby (bude zapotřebí geometrický plán)
  6. leží nejistě pod silnicí a je ve vlastnictví fyzické či právnické osoby (bude třeba došetřit ve spolupráci KP+geodetická firma)
  7. není na LV (případně z dodaných podkladů nečitelná čísla)

 - specifický problém

K vyjádření co nejvíce přesných Vámi požadovaných výměr parcel pod komunikacemi II. a III. třídy, u kterých byl dle výše uvedené specifikace a analýzy shledán nesoulad, jsme zařadili parcely, jež dle vizuálního hodnocení podkladů byly plně pod silnicemi II. a III. třídy a byly ve vlastnictví obce, státní organizace, fyzické či právnické osoby., nebo nebyly na LV, tedy číslo priority 1. ,4. ,7. a jejich suma výměr je 2 014 068 m2. Ve vztahu k celkové plošné výměře silnic II. a III. třídy dle údajů ŘSD je to cca 17%. Ty parcely, jež spadají do priorit částečně pod silnicí a nejistě pod silnicí, započítány nebyly, jelikož výsledná suma výměr by byla zkreslena možným započítáním výměr, jež se silniční tělesem plně nesouvisí.

 

 

Ing. Bc. Halašková Romana
romana.halaskova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 383
Mobil: 739 541 521