Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výsledek kontroly provedené u Magistrátu města Liberec - výkon přenesené působnosti v oblasti sociálně – právní ochrany dětí

16. 10. 2019

Předmět žádosti:

Žadatel požaduje poskytnutí informací o výsledku kontroly, kterou provedl Krajský úřad Libereckého kraje u Magistrátu města Liberec,  jejímž předmětem byl výkon přenesené působnosti v oblasti sociálně – právní ochrany dětí dle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů.

Odpověď na žádost:

Výsledek kontroly orgánu sociálně - právní ochrany dětí Magistrátu města Liberec zaznamenaný v protokolu o kontrole ze dne 19. 9. 2019:

Kontrola byla zaměřena na dodržování § 9a odst. 3 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů a naplňování Standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí obecními úřady obcí s rozšířenou působností dle Přílohy č. 1 k Vyhlášce č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů.

Standard č. 1 – Místní a časová dostupnost

Kritérium 1a) Orgán sociálně-právní ochrany (dále jen “SPO“) zajišťuje účinné poskytování SPO v potřebném rozsahu na celém území svého správního obvodu.

Kritérium 1b) Doba výkonu SPO je přizpůsobena potřebám osob, jimž je nebo může být v budoucnu SPO poskytována nebo na něž se zaměřuje, zejména dětem (dále jen "cílová skupina"). Osobní výkon SPO je zajištěn každý pracovní den; mimo pracovní dobu a ve dnech pracovního klidu je zajištěna nepřetržitá pracovní pohotovost.

Vyhodnocení standardu č. 1:

Všechna kritéria standardu č. 1 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 2 – Prostředí a podmínky

Kritérium 2a) Výkon SPO je zajištěn v prostorách vhodných pro komunikaci s ohroženými dětmi a rodinami. Orgán SPO zajistí takové prostory pro výkon SPO, které představují odpovídající zázemí pro výkon SPO a jejichž kapacita odpovídá množství konzultací spojených s poskytováním SPO.

Kritérium 2b) Orgán SPO má vhodné materiální vybavení s ohledem na výkon SPO na pracovišti i mimo něj. K dispozici je zejména potřebný počet automobilů, mobilních telefonů, notebooků, fotoaparátů a dalších prostředků záznamové techniky pro práci v terénu.

Kritérium 2c) Orgán SPO má k dispozici vhodné materiální vybavení pro práci s osobami z cílové skupiny, jimž je poskytována SPO (dále jen "klient"), zejména s ohledem na potřeby dětí.

Kritérium 2d) Orgán SPO má k dispozici potřebné hygienické zázemí a osobní ochranné pracovní prostředky pro zaměstnance zařazené v orgánech SPO k výkonu SPO.

Vyhodnocení standardu č. 2:

Všechna kritéria standardu č. 2 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 3 – Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Kritérium 3a) Orgán SPO zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup či jiným vhodným způsobem pravidla a postupy jím vytvořené za účelem naplnění těchto standardů kvality SPO při poskytování SPO.

Kritérium 3b) Orgán SPO má zpracovány informace o rozsahu a podmínkách poskytování SPO, a to ve formě srozumitelné cílové skupině. Tyto informace jsou veřejně dostupné.

Vyhodnocení standardu č. 3:

Všechna kritéria standardu č. 3 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 4 – Personální zabezpečení výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Kritérium 4a) Orgán SPO má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní profily jednotlivých zaměstnanců zařazených v orgánech SPO k výkonu SPO.

Kritérium 4b) Počet zaměstnanců je přiměřený správnímu obvodu orgánu SPO. Při výpočtu přiměřeného počtu zaměstnanců orgánu SPO je zohledněno kritérium ovlivňující náročnost výkonu SPO ve správním obvodu orgánu SPO. Základním výchozím kritériem je nejméně 1 zaměstnanec na 800 dětí (osob do 18 let věku), které jsou hlášeny k trvalému pobytu ve správním obvodu orgánu SPO. Do počtu pracovníků se započítává vedoucí pracovník adekvátně svému zapojení do práce s klienty.

Kritérium 4c) Orgán SPO má v rámci organizační struktury vnitřním předpisem písemně zpracována oprávnění a povinnosti k jednotlivým pracovním pozicím vztahujícím se k výkonu SPO, uplatněním specializace zejména pro oblast náhradní rodinné péče, sociální kurately pro děti a mládež a ochrany týraných a zneužívaných dětí a důsledně dbá na to, aby konkrétní pracovní pozice byla vyhrazena výlučně výkonu SPO.

Vyhodnocení standardu č. 4:

Kritérium 4a) standardu č. 4 nebylo splněno, z tohoto důvodu bylo za standard uděleno 0 bodů.

Standard č. 5 – Přijímání a zaškolování

Kritérium 5a) Každý zaměstnanec zařazený v orgánu SPO k výkonu SPO splňuje kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka podle zákona o sociálních službách a disponuje zvláštní odbornou způsobilostí na úseku SPO.

Kritérium 5b) Orgán SPO má písemně zpracována pravidla pro přijímání nových zaměstnanců zařazených v orgánech SPO k výkonu SPO.

Kritérium 5c) Orgán SPO přihlásí nového zaměstnance zařazeného v orgánu SPO a vykonávajícího SPO v právními předpisy stanovených lhůtách ke zkoušce zvláštní odborné způsobilosti.

Kritérium 5d) Orgán SPO má písemně zpracována pravidla pro zaškolování nových zaměstnanců vykonávajících SPO.

Kritérium 5e) Orgán SPO určuje, zda umožní studentům a jiným fyzickým osobám stát se stážisty nebo dobrovolníky na svém pracovišti. Orgán SPO umožňuje studentům nebo jiným fyzickým osobám působit jako stážisté nebo dobrovolníci, a to na základě smlouvy a po náležitém proškolení.

Vyhodnocení standardu č. 5:

Kritérium 5a) standardu č. 5 nebylo splněno, z tohoto důvodu bylo za standard uděleno 0 bodů.

Standard č. 6 – Profesní rozvoj zaměstnanců

Kritérium 6a) Vedoucí zaměstnanec orgánu SPO zařazený k výkonu SPO pravidelně hodnotí podřízené zaměstnance, kteří se podílejí na výkonu SPO. Vedoucí zaměstnanec zařazený v orgánu SPO je hodnocen svým přímým nadřízeným minimálně jednou ročně. Hodnocení je zaměřeno zejména na stanovení, vývoj a naplňování osobních profesních cílů a potřeb další odborné kvalifikace.

Kritérium 6b) Orgán SPO má písemně zpracovány individuální plány dalšího vzdělávání jednotlivých zaměstnanců zařazených v orgánu SPO k výkonu SPO.

Kritérium 6c) Orgán SPO zajišťuje průběžné vzdělávání zaměstnanců zařazených v orgánech SPO k výkonu SPO v rozsahu minimálně 6 pracovních dnů za kalendářní rok, a to formou účasti zaměstnanců zařazených v orgánech SPO k výkonu SPO na vzdělávacích kurzech akreditovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí. Vzdělávání zaměstnanců zařazených v orgánech SPO k výkonu SPO vychází z individuálních plánů dalšího vzdělávání a je zaměřeno na rozšíření odborné kvalifikace.

Kritérium 6d) Orgán SPO zajišťuje pro zaměstnance zařazené v orgánech SPO k výkonu SPO, kteří vykonávají přímou práci s klienty, podporu nezávislého kvalifikovaného odborníka.

Vyhodnocení standardu č. 6:

Kritérium 6c) standardu č. 6 nebylo splněno, z tohoto důvodu bylo za standard uděleno 0 bodů.

Standard č. 7 – Prevence

Kritérium 7a) Orgán SPO aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky pro preventivní aktivity ve svém správním obvodu.

Kritérium 7b) Orgán SPO v rámci preventivních aktivit spolupracuje s dalšími fyzickými osobami, právnickými osobami a orgány veřejné moci, zejména s orgány územní samosprávy, pověřenými osobami, poskytovateli sociálních služeb, zástupci škol a školských zařízení, Policií České republiky, Probační a mediační službou, soudem, státním zastupitelstvím, poskytovateli zdravotních služeb, případně dalšími fyzickými osobami, právnickými osobami a orgány veřejné moci zúčastněnými na péči o ohrožené děti podle místních potřeb a podmínek. Všechny uvedené subjekty mohou jako formu spolupráce v rámci výše uvedeného zvolit tým pro děti a mládež.

Vyhodnocení standardu č. 7:

Všechna kritéria standardu č. 7 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 8 – Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu

Kritérium 8a) Orgán SPO jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci.

Kritérium 8b) Každý případ orgánu SPO je posouzen s ohledem na jeho naléhavost.

Kritérium 8c) Každý případ je přidělen konkrétnímu koordinátorovi případu. Koordinátor řídí průběh výkonu SPO u daného případu.

Kritérium 8d) Každý zaměstnanec zařazený v orgánu SPO k výkonu SPO pracuje maximálně s 80 rodinami, v případě kurátora pro děti a mládež se 40 rodinami. V případě práce s osobami pečujícími a osobami v evidenci pracuje maximálně se 40 rodinami.

Vyhodnocení standardu č. 8:

Kritérium 8d) standardu č. 8 nebylo splněno, z tohoto důvodu bylo za standard uděleno 0 bodů.

Standard č. 9 – Jednání, vyhodnocování a individuální plán ochrany dítěte

Kritérium 9a) Při jednání s klientem dodržuje orgán SPO základní principy výkonu SPO, zejména respektuje individuální přístup ke všem klientům,  vychází z individuálních potřeb každého klienta, podporuje samostatnost klientů, uplatňuje individuální přístup k potřebám každého klienta, motivuje k péči o děti, posiluje sociální začleňování klientů, důsledně dodržuje lidská práva a základní svobody, podporuje kontakt s přirozeným sociálním prostředím, informuje klienta o postupech používaných při výkonu SPO.

Kritérium 9b) Orgán SPO zajišťuje služby potřebné pro jednání s osobami se specifickými potřebami, nebo má dojednanou spolupráci s fyzickými a právnickými osobami, které tyto služby zajistí externě.

Kritérium 9c) Orgán SPO provádí u všech případů, zejména v okamžiku zavedení dítěte do evidence dětí uvedených v § 54 zákona, základní vyhodnocování potřeb dítěte a situace rodiny (dále jen „vyhodnocování“), zaměřené na skutečnost, zda se jedná o dítě vymezené v § 6 a § 54 písm. a) zákona, o dítě uvedené v § 54 písm. b) zákona, nebo o dítě zařazené do evidence dětí z jiného důvodu. Jestliže ze závěru vyhodnocování vyplývá, že se jedná o dítě vymezené v § 6 zákona, provádí orgán SPO podrobné vyhodnocování.

Kritérium 9d) Orgán SPO zpracovává v případě, kdy provedl podrobné vyhodnocování se závěrem, že se jedná o dítě vymezené v § 6 zákona, individuální plán ochrany dítěte, podle potřeby jej přehodnocuje a následně jej uzavírá.

Vyhodnocení standardu č. 9:

Všechna kritéria standardu č. 9 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 10 – Kontrola případu

Kritérium 10a) Orgán SPO zajišťuje pravidelnou kontrolu případů.

Vyhodnocení standardu č. 10:

Všechna kritéria standardu č. 10 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 11 – Rizikové a nouzové situace

Kritérium 11a) Zaměstnanci zařazení v orgánech SPO k výkonu SPO jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací a jsou prokazatelně seznámeni se situacemi, které mohou nastat v souvislosti s výkonem SPO včetně postupů při jejich řešení.

Vyhodnocení standardu č. 11:

Všechna kritéria standardu č. 11 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 12 – Dokumentace o výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Kritérium 12a) Orgán SPO uplatňuje systém zpracování, vedení, evidence a archivace dokumentace, včetně vedení elektronické dokumentace v informačním systému sociálně-právní ochrany dětí o klientech a dalších osobách.

Kritérium 12b) Záznamy orgánu SPO jsou vedeny takovým způsobem, aby byly srozumitelné pro klienta.

Vyhodnocení standardu č. 12:

Kritérium 12a) standardu č. 12 nebylo splněno, z tohoto důvodu bylo za standard uděleno 0 bodů.

Standard č. 13 – Vyřizování a podávání stížností

Kritérium 13a) Orgán SPO má zpracována pravidla pro podávání, vyřizování a evidenci stížností v podobě srozumitelné pro všechny klienty.

Kritérium 13b) Orgán SPO informuje klienty a další osoby o možnosti podat stížnost, a to způsobem srozumitelným klientům a dalším osobám.

Vyhodnocení standardu č. 13:

Všechna kritéria standardu č. 13 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

Standard č. 14 – Návaznost výkonu sociálně-právní ochrany dětí na další fyzické osoby a právnické osoby

Kritérium 14a) Orgán SPO zprostředkovává a doporučuje klientům služby fyzických a právnických osob podle jejich potřeb, a to v souladu s cíli podpory stanovenými v individuálním plánu ochrany dítěte.

Kritérium 14b) Orgán SPO se intenzivně věnuje oblasti přípravy na samostatný život u dětí starších 16 let, které se nacházejí v ústavní výchově, v náhradní rodinné péči nebo v péči kurátorů.

Vyhodnocení standardu č. 14:

Všechna kritéria standardu č. 14 byla splněna, z tohoto důvodu byl za standard udělen 1 bod.

 

Magistrát města Liberec splnil kritéria devíti standardů kvality sociálně-právní ochrany a bylo mu přiděleno 9 bodů ze 14 možných.

Ing. Kateřina Jandlová
<a href="mailto:katerina.jandlova@kraj-lbc.cz">katerina.jandlova@kraj-lbc.cz</a>
Telefon: 485 226 435